S Klárou v kuchyni: Čočkový kotlík se zeleninou a čerstvou klobáskou

Moje hodnocení
7x

Když udeří plískanice a začne foukat nepříjemný podzimní vítr, je načase uchýlit se k zahřívacím jídlům, která umějí pohladit na duši. Přesně takový je čočkový kotlík, který je o dost hustší než polévka, ale zase to není žádná suchá kaše, ale pěkně šťavnatý pokrm, plný chutí a vůní.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • olivový olej 1 lžíce
  • velká cibule 1 ks
  • čerstvé grilovací klobásky (pikantní nebo bylinkové) 4 ks
  • velká mrkev 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • mangold 3 velké listy
  • rajčata 3 ks
  • bobkový list 4 ks
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • mletý římský kmín 1/2 lžičky
  • pálivá paprika 1/2 lžičky
  • uzená paprika 1 lžička
  • horká voda 1,4 litru
  • čočka Beluga 300 g
  • brambory 5 ks
  • sušená saturejka 1 lžička
  • sůl
  • vinný ocet 2 lžíce
  • libeček, nasekaný 1 hrst

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo. Mezitím vezměte čerstvé klobásky a vymačkejte ze střívek maso velikosti sousta. Přidejte je k cibuli a osmažte, až se maso zatáhne a lehce opeče dozlatova.
  2. Poté přihoďte mrkev nakrájenou na čtvrtkolečka, papriku na kostičky a řapíky z magoldu na plátky. Po chvíli restování přihoďte rajčata nakrájená na kostičky.
  3. Když pustí šťávu a zelenina se krásně rozvoní, přidejte bokové listy, rajčatový protlak, římský kmín a uzenou i pálivou papriku. Nechte rozvonět a zalijte horkou vodou.
  4. Přisypte propláchnutou čočku a brambory nakrájené na malé kostičky. Osolte, přidejte sušenou saturejku, přiveďte k varu, stáhněte oheň a pod pokličkou vařte 30–35 minut, až bude čočka měkká.
  5. Poté přilijte vinný ocet, případně ještě dochuťte solí a nakonec vsypte nasekané listy mangoldu a libeček.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty