Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- rajský protlak 1 vrchovatá lžíce
- uzená paprika 1 vrchovatá lžička
- římský kmín 1/2 lžičky
- voda 1,5 litru
- brambory 2 ks
- máslová dýně 1/4 ks
- cuketa (malá) 1 ks
- saturejka (sušená) 2 lžičky
- bobkový list 4 ks
- sůl
- cherry rajčata 8 ks
- čočka v konzervě 1 plechovka
- listový špenát 1 velká hrst
- medvědí česnek 1 velká hrst
- vinný ocet 1–2 lžíce
Postup přípravy
- Na olivovém oleji osmahněte nahrubo nasekanou cibuli. Po chvíli přihoďte nasekaný česnek, na kostičky nakrájené mrkve a kousek bulvového celeru (nebo jeden řapík). Nechte orestovat a pak přidejte rajský protlak, uzenou papriku, římský kmín, vše promíchejte, nechte rozvonět a zalijte horkou vodou.
- Do hrnce dejte brambory, máslovou dýni a cuketu nakrájené na malé kostičky. Ještě přidejte nadrobno nakrájená cherry rajčátka, osolte, dochuťte saturejkou a přihoďte bobkové listy.
- Po deseti minutách vaření vsypte do hrnce slitou plechovku čočky (nebo na začátku varu do polévky vsypte ½ hrnku červené čočky).
- Když budou brambory a mrkev měkké, vhoďte do polévky sekaný listový špenát (čerstvý nebo mražený), nasekaný medvědí česnek a vlijte vinný ocet. Nechte přejít varem a servírujte.