Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Rizoto s máslovou dýní a sýrem Gruyère

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
K přípravě tohoto výtečného krémového rizota můžete použít i jiné druhy dýně. Důležitá je ovšem speciální rýže, ideálně typ Arborio, která krásně nasává tekutinu, ale přitom si zachová svůj tvar a lehkou pevnost na skus.
Reklama

Postup

  1. Rozpalte olej ve velkém kastrolu nebo hluboké pánvi, vhoďte pórek, česnek, chilli, rozmarýn a šalvěj a restujte asi 5 minut do změknutí.
  2. Vsypte rýži a restujte 1 minutu, až zrnka rýže jakoby lehce zprůsvitní. Mezitím v druhém hrnci ohřejte vývar.
  3. Do hrnce s rýží vsypte dýni a dobře promíchejte. Zalijte 150 ml horkého vývaru a na mírném plameni míchejte, dokud se vývar nevsákne do rýže. Takto postupně, po sběračkách, přilévejte další vývar, občas zamíchejte a vždy se ujistěte, že je vývar zcela absorbovaný, než vlijete další sběračku. Pokračujte, až bude rýže měkká (na skus), trvá to asi 25 minut.
  4. Hrnec sejměte z ohně a do rizota vmíchejte 100 g sýra Gruyére a smetanu. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet. Dochuťte solí.
  5. Naservírujte na talíře, posypte zbývajícím sýrem a čertsvě namletým pepřem. Ozdobte snítkami rozmarýnu.
Reklama

Risotto s máslovou dýní a sýrem Gruyère  Foto: Risotto s máslovou dýní a sýrem Gruyère, foto: profimedia.cz

Vyzkoušejte i další recepty na rizoto: 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama