Rizoto s čerstvými rajčaty

Moje hodnocení
0x

Správně připravené rizoto je ze své podstaty uspokojujícím pokrmem, jejž si nejlépe vychutnáte po dlouhém náročném dni. Přimícháním na kostičky pokrájených čerstvých rajčat a trochy citronové kůry dostává měkká, nadýchaná rýže příjemnou chuť i aroma.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • kuřecí nebo zeleninový vývar 1 litr
  • máslo 50 g (3 lžíce)
  • olivový olej 1 lžíce
  • šalotka, oloupaná a nadrobno nakrájená 1 ks
  • řapíkatý celer, nadrobno nakrájený 1 řapík
  • ančovička v oleji 1 filátko
  • rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli) 300 g
  • rajčatové pyré nebo pasírovaná rajčata 100 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • zralá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na malé kostičky 100 g
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • nasekaná hladkolistá petržel 1 lžíce
  • nastrouhaný parmazán k podávání

Postup přípravy

  1. V rendlíku či hrnci na mírném až středním plameni zvolna přiveďte k varu vývar.
  2. Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni nechte rozpustit 25 g (1 a ½ lžíce) másla s 1 lžící olivového oleje. Jakmile začne směs pěnit, přihoďte šalotku a celer. Za stálého míchání restujte 2 minuty doměkka. Pak přidejte ančovičku a za stálého míchání restujte, dokud se ve směsi nerozpustí.
  3. Nyní do hrnce nasypte rýži a dobře ji se směsí promíchejte. Pak přilijte 150 ml pobublávajícího vývaru a všechna pasírovaná rajčata nebo pyré. Osolte a opepřete a poté za stálého míchání vařte, dokud rýže tekutiny z větší části nenasákne. Následně přilijte dalších 150 ml horkého vývaru a takto opakujte, dokud nespotřebujete všechen vývar a rýže není uvařená.
  4. Do horké rýže vmíchejte zbylé máslo a poté též rajčata, citronovou kůru a petrželovou nať.
  5. Posypte nastrouhaným parmazánem a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty