Suroviny
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 1 litr
- máslo 50 g (3 lžíce)
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka (oloupaná a nadrobno nakrájená) 1 ks
- řapíkatý celer (nadrobno nakrájený) 1 řapík
- ančovička (v oleji) 1 filátko
- rýže (na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 300 g
- rajčatové pyré (nebo pasírovaná rajčata) 100 ml
- rajčata (zralá, spařená, oloupaná a nakrájená na malé kostičky) 100 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- hladkolistá petržel (nasekaná ) 1 lžíce
- strouhaný parmazán (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V rendlíku či hrnci na mírném až středním plameni zvolna přiveďte k varu vývar.
- Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni nechte rozpustit 25 g (1 a ½ lžíce) másla s 1 lžící olivového oleje. Jakmile začne směs pěnit, přihoďte šalotku a celer. Za stálého míchání restujte 2 minuty doměkka. Pak přidejte ančovičku a za stálého míchání restujte, dokud se ve směsi nerozpustí.
- Nyní do hrnce nasypte rýži a dobře ji se směsí promíchejte. Pak přilijte 150 ml pobublávajícího vývaru a všechna pasírovaná rajčata nebo pyré. Osolte a opepřete a poté za stálého míchání vařte, dokud rýže tekutiny z větší části nenasákne. Následně přilijte dalších 150 ml horkého vývaru a takto opakujte, dokud nespotřebujete všechen vývar a rýže není uvařená.
- Do horké rýže vmíchejte zbylé máslo a poté též rajčata, citronovou kůru a petrželovou nať.
- Posypte nastrouhaným parmazánem a ihned podávejte.
Risotto s čerstvými rajčaty Zdroj: Košík plný rajčat