Řízek s bramborovým salátem

Moje hodnocení
2x

Není nad krásně křupavý, zlatavý a poctivě usmažený řízek. Někdo má rád kuřecí, jiní si rádi dopřejí variantu z vepřového. A co k němu nemůže chybět? No přece bramborový salát! :)

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • vepřová krkovice 4 ks (cca po 200 g)
  • sůl, pepř
  • hladká mouka na obalení
  • vejce 3 ks + sůl, pepř
  • plnotučná hořčice 1 lžíce
  • smetana 12% 2 lžíce
  • domácí strouhanka na obalení
  • vepřové sádlo + fritovací olej (půl na půl) na smažení
  • chleba na podložení řízků
  • citron k podávání (nemusí být)
  • petrželka

Bramborový salát

  • salátové brambory 1 kg
  • mrkev 3 ks
  • celer 1/2 ks
  • petržel 2 ks
  • šalotky 2 ks
  • kyselé okurky cca 10 ks
  • vejce natvrdo 4 ks
  • majonéza 9 lžic
  • plnotučná hořčice 1 lžíce
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Nakrájejte plátky krkovice, přes pevnou potravinářskou fólii je klouby prstů natlučte. Maso osolte, opepřete a vetřete sušený česnek.
  2. Připravte si trojobal. Krkovice obalte nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku vyšlehaném se solí, pepřem, hořčicí a smetanou. Nakonec maso obalte ve strouhance.
  3. Řízky smažte ponořené v pánvi na mixu sádla s olejem dozlatova z obou stran.
  4. Troubu předehřejte na 100 °C, plech vyložte plátky chleba a navrch rozložte smažené řízky. Vložte do trouby a nechte ještě asi 10 minut dojít. Řízky zůstanou krásně šťavnaté.
  5. Řízky podávejte s citronem, bramborovým salátem a nasekanou petrželkou.
  6. Bramborový salát: Brambory i se slupkou uvařte na skus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slijte a nechte je vychladnout. Pak brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přendejte je do větší mísy.
  7. Oloupejte mrkve, celer a petržele, nakrájejte na menší kostičky a uvařte na skus ve vodě. Poté je slijte do cedníku, nechte je okapat a vychladnout.
  8. Oloupané šalotky, okurky nadrobno nakrájejte. Uvařte vejce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do mísy a promíchejte.
  9. Zlehka vmíchejte majonézu, hořčici, dochuťte solí a pepřem. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte salát v chladu ideálně přes noc uležet. Pak jej ještě promíchejte a případně dochuťte ještě solí a pepřem. Podávejte s řízkem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty