Suroviny
- vepřová krkovice 4 ks (cca po 200 g)
- sůl, pepř
- hladká mouka na obalení
- vejce 3 ks + sůl, pepř
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- smetana 12% 2 lžíce
- domácí strouhanka na obalení
- vepřové sádlo + fritovací olej (půl na půl) na smažení
- chleba na podložení řízků
- citron k podávání (nemusí být)
- petrželka
Bramborový salát
- salátové brambory 1 kg
- mrkev 3 ks
- celer 1/2 ks
- petržel 2 ks
- šalotky 2 ks
- kyselé okurky cca 10 ks
- vejce natvrdo 4 ks
- majonéza 9 lžic
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- sůl, pepř
Postup přípravy
- Nakrájejte plátky krkovice, přes pevnou potravinářskou fólii je klouby prstů natlučte. Maso osolte, opepřete a vetřete sušený česnek.
- Připravte si trojobal. Krkovice obalte nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku vyšlehaném se solí, pepřem, hořčicí a smetanou. Nakonec maso obalte ve strouhance.
- Řízky smažte ponořené v pánvi na mixu sádla s olejem dozlatova z obou stran.
- Troubu předehřejte na 100 °C, plech vyložte plátky chleba a navrch rozložte smažené řízky. Vložte do trouby a nechte ještě asi 10 minut dojít. Řízky zůstanou krásně šťavnaté.
- Řízky podávejte s citronem, bramborovým salátem a nasekanou petrželkou.
- Bramborový salát: Brambory i se slupkou uvařte na skus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slijte a nechte je vychladnout. Pak brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přendejte je do větší mísy.
- Oloupejte mrkve, celer a petržele, nakrájejte na menší kostičky a uvařte na skus ve vodě. Poté je slijte do cedníku, nechte je okapat a vychladnout.
- Oloupané šalotky, okurky nadrobno nakrájejte. Uvařte vejce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do mísy a promíchejte.
- Zlehka vmíchejte majonézu, hořčici, dochuťte solí a pepřem. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte salát v chladu ideálně přes noc uležet. Pak jej ještě promíchejte a případně dochuťte ještě solí a pepřem. Podávejte s řízkem.
Řízek s bramborovým salátem 2 Zdroj: Slepičárna blog