Pavel Borowiec, Marcela Titzlová

Pivní škvarky (Rillettes)

Moje hodnocení
3x

Tradiční francouzský recept na škvarky v sádle se pod názvem rillettes připravuje s vínem, ale proč by nešlo místo něj použít pivo? Světlý ležák je vhodnější než tmavé pivo, ve kterém se při pečení projevují nasládlé tóny.

8 porcí
120 minut
francouzská

Suroviny

  • větší cibule 2 ks
  • česnek 3 stroužky
  • vepřové maso (masitější bůček nebo jiné prorostlé vepřové) 1,5 kg
  • sádlo 1 lžíce
  • černý pepř 10 kuliček
  • nové koření 2 kuličky
  • drcený kmín 1/2 lžičky
  • bobkový list 1 ks
  • světlé pivo 300 ml
  • teplá voda 100 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Pohrajte si i s výběrem masa – prorostlejší kousky se vypečou lépe než libové části, ale ty můžete doplnit sádlem v poměru 2 : 1 (2 díly vepřového plecka, bůčku či krkovice a 1 díl syrového sádla). Práci vám ulehčí a zkrátí pomalý hrnec, do kterého naskládáte všechny suroviny a zhruba za 6–8 hodin vyndáte voňavé škvarky. Rillettes lze však upéct i v troubě.

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo, oloupaný česnek na jemné plátky a vepřové maso na kostky o hraně asi 1 cm. Troubu předehřejte na 120 °C.
  2. V pekáči rozehřejte sádlo, vsypte maso, orestujte ho ze všech stran, přidejte cibuli a opékejte mírně dozlatova. Přisypte česnek, koření, osolte, opepřete, zalijte pivem a teplou vodou a vložte do předehřáté trouby zhruba na 8 hodin, až maso změkne a bude se úplně rozpadat.
  3. Vyjměte koření a vidličkou rozmačkejte maso na hrubší kaši. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a horkou směs rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic. Napěchujte ji až po okraj tak, aby navrchu zůstal tuk (poslouží jako konzervant), zavíčkujte a nechte zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Borowiec, Marcela Titzlová


Přečtěte si také

Recepty