Suroviny
- cibule (větší ) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- vepřové maso (masitější bůček nebo jiné prorostlé vepřové) 1,5 kg
- sádlo 1 lžíce
- nové koření 2 kuličky
- drcený kmín 1/2 lžičky
- bobkový list 1 ks
- světlé pivo 300 ml
- voda (teplá ) 100 ml
- černý pepř 10 kuliček
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pohrajte si i s výběrem masa – prorostlejší kousky se vypečou lépe než libové části, ale ty můžete doplnit sádlem v poměru 2 : 1 (2 díly vepřového plecka, bůčku či krkovice a 1 díl syrového sádla). Práci vám ulehčí a zkrátí pomalý hrnec, do kterého naskládáte všechny suroviny a zhruba za 6–8 hodin vyndáte voňavé škvarky. Rillettes lze však upéct i v troubě.
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo, oloupaný česnek na jemné plátky a vepřové maso na kostky o hraně asi 1 cm. Troubu předehřejte na 120 °C.
- V pekáči rozehřejte sádlo, vsypte maso, orestujte ho ze všech stran, přidejte cibuli a opékejte mírně dozlatova. Přisypte česnek, koření, osolte, opepřete, zalijte pivem a teplou vodou a vložte do předehřáté trouby zhruba na 8 hodin, až maso změkne a bude se úplně rozpadat.
- Vyjměte koření a vidličkou rozmačkejte maso na hrubší kaši. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a horkou směs rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic. Napěchujte ji až po okraj tak, aby navrchu zůstal tuk (poslouží jako konzervant), zavíčkujte a nechte zchladnout.