Suroviny
- voda (studená ) 4 litry
- zázvor (čerstvý ) 6 plátků
- víno (sladké ) 60 ml
- hovězí hrudí (nakrájené na kostky) 1,5 kg
- rostlinný olej 3 lžíce
- česnek (oloupané palice ) 2 ks
- badyán 5 ks
- cibule (velká,nakrájená nahrubo) 1 ks
- bobkový list 4 ks
- fazolová pasta (pikantní,v orientálních obchodech) 60 ml
- rajčata (velké,nakrájené nadrobno) 1 ks
- sójová omáčka (světlá ) 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- mandarinková kůra (sušená ) 1 velký kousek
- nudle (dle vlastního výběru (soba, rýžové, ramen)) 400 g
- koriandr (čerstvý ,na ozdobu)
- sečuánský pepř 1–2 lžíce
Postup přípravy
- Budete potřebovat dva velké hrnce. Do jednoho dejte studenou vodu. Přidejte zázvor, jarní cibulku, víno a kousky masa. Hrnec přikryjte, uveďte do varu, snižte příkon a pozvolna vařte 10 minut. Pak vypněte příkon a hrnec dejte stranou.
- V druhém hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vsypte sečuánský pepř, stroužky česneku a kousky cibule, badyán a bobkové listy. Smažte asi 5 až 10 minut, až začne česnek a cibule měknout. Přidejte fazolovou pastu, pak rajčata a smažte 2 minuty. Nakonec vmíchejte sójovou omáčku a cukr. Příkon vypněte.
- Z prvního hrnce teď vyberte maso, zázvor a jarní cibulku a přesuňte je do druhého. Navrch přeceďte vývar z prvního hrnce. Postavte na plotýnku na vysoký příkon a přidejte mandarinkovou kůru. Přikryjte, polévku uveďte do varu, snižte na velmi mrný příkon a zvolna vařte 1 až 3 hodiny.
- Příkon vypněte a polévku nechte stát přikrytou ještě jednu hodinu, aby se vůně a chutě promísily. Před podáváním ji znovu uveďte do varu. Nudle uvařte v jiném hrnci v čisté vodě, rozdělte je do misek, zalijte polévkou a ozdobte jarní cibulkou a koriandrem.
Pikantní hovězí polévka Zdroj: Marek Kučera