Suroviny
- studená voda 4 litry
- čerstvý zázvor 6 plátků
- jarní cibulky, opláchnuté a rozkrojené 3 ks
- sladké víno 60 ml
- hovězí hrudí, nakrájené na kostky 1,5 kg
- rostlinný olej 3 lžíce
- sečuánský pepř 1–2 lžíce
- oloupané palice česneku 2 ks
- badyán 5 ks
- velká cibule nakrájená nahrubo 1 ks
- bobkový list 4 ks
- pikantní fazolová pasta ( v orientálních obchodech) 60 ml
- velké rajče nakrájené nadrobno 1 ks
- světlá sójová omáčka 1 lžíce
- krupicový cukr 1 lžíce
- sušená mandarinková kůra 1 velký kousek
- nudle dle vlastního výběru (soba, rýžové, ramen) 400 g
- nakrájená jarní cibulka a čerstvý koriandr na ozdobu
Postup přípravy
- Budete potřebovat dva velké hrnce. Do jednoho dejte studenou vodu. Přidejte zázvor, jarní cibulku, víno a kousky masa. Hrnec přikryjte, uveďte do varu, snižte příkon a pozvolna vařte 10 minut. Pak vypněte příkon a hrnec dejte stranou.
- V druhém hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vsypte sečuánský pepř, stroužky česneku a kousky cibule, badyán a bobkové listy. Smažte asi 5 až 10 minut, až začne česnek a cibule měknout. Přidejte fazolovou pastu, pak rajčata a smažte 2 minuty. Nakonec vmíchejte sójovou omáčku a cukr. Příkon vypněte.
- Z prvního hrnce teď vyberte maso, zázvor a jarní cibulku a přesuňte je do druhého. Navrch přeceďte vývar z prvního hrnce. Postavte na plotýnku na vysoký příkon a přidejte mandarinkovou kůru. Přikryjte, polévku uveďte do varu, snižte na velmi mrný příkon a zvolna vařte 1 až 3 hodiny.
- Příkon vypněte a polévku nechte stát přikrytou ještě jednu hodinu, aby se vůně a chutě promísily. Před podáváním ji znovu uveďte do varu. Nudle uvařte v jiném hrnci v čisté vodě, rozdělte je do misek, zalijte polévkou a ozdobte jarní cibulkou a koriandrem.
Pikantní hovězí polévka Zdroj: Marek Kučera