Perfektní recept na domácí zeleninový vývar podle Cat & Cook

Moje hodnocení
8x

Je nezbytný v řadě kuchyní po celém světě: perfektní k dochucování pokrmů, ale i základní ingredience polévek. Recept na zeleninový vývar by měl umět ideálně každý.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce nalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Mezitím očistěte zeleninu.
  2. Cibuli zbavte bubáka a případných stop hlíny, pokud je slupka čistá, můžete ji ponechat.
  3. Mrkev a petržel rozkrojte na půlky a případně ještě podélně překrojte (záleží na velikosti).
  4. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá.
  5. Je to důležitý krok, protože se tím zelenina krásně rozvoní, probudí se v ní spousta chutí a na povrchu zkaramelizuje, což, jak už jistě všichni víte, tvoří spoustu chuti.
  6. Zeleninu vhoďte do vroucí vody a osolte. Doporučuji, abyste sůl nevynechávali, protože jakmile se vývar neosolí, už ho nikdy správně nedochutíte.
  7. Zhodnoťte tedy, na co ho budete používat. Na italské risotto, kam přijde spousta slaného parmazánu stačí jen trochu soli, na krémové polévky a omáčky se toho nebojte a soli přidejte trochu více.
  8. Vývar vařte 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových, což je jeho výhoda.
  9. Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo přes mušelínový ubrousek a rychle zchlaďte nebo rovnou použijte.

TIP: Doporučuji udělat si větší množství vývaru a po částech si ho zamrazit. Máte ho pak vždy po ruce! Pozor, vývar sice v lednici vydrží cca týden, ale zeleninové vývary každým dnem slábnou, proto ho použijte co nejdříve.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty