Perfektní recept na domácí zeleninový vývar podle Cat & Cook

Moje hodnocení
13x

Je nezbytný v řadě kuchyní po celém světě: perfektní k dochucování pokrmů, ale i základní ingredience polévek. Recept na zeleninový vývar by měl umět ideálně každý.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce nalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Mezitím očistěte zeleninu.
  2. Cibuli zbavte bubáka a případných stop hlíny, pokud je slupka čistá, můžete ji ponechat.
  3. Mrkev a petržel rozkrojte na půlky a případně ještě podélně překrojte (záleží na velikosti).
  4. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá.
  5. Je to důležitý krok, protože se tím zelenina krásně rozvoní, probudí se v ní spousta chutí a na povrchu zkaramelizuje, což, jak už jistě všichni víte, tvoří spoustu chuti.
  6. Zeleninu vhoďte do vroucí vody a osolte. Doporučuji, abyste sůl nevynechávali, protože jakmile se vývar neosolí, už ho nikdy správně nedochutíte.
  7. Zhodnoťte tedy, na co ho budete používat. Na italské risotto, kam přijde spousta slaného parmazánu stačí jen trochu soli, na krémové polévky a omáčky se toho nebojte a soli přidejte trochu více.
  8. Vývar vařte 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových, což je jeho výhoda.
  9. Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo přes mušelínový ubrousek a rychle zchlaďte nebo rovnou použijte.

TIP: Doporučuji udělat si větší množství vývaru a po částech si ho zamrazit. Máte ho pak vždy po ruce! Pozor, vývar sice v lednici vydrží cca týden, ale zeleninové vývary každým dnem slábnou, proto ho použijte co nejdříve.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty