zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Perfektní recept na domácí zeleninový vývar
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Perfektní recept na domácí zeleninový vývar

Perfektní recept na domácí zeleninový vývar podle Cat & Cook

Hodnoceno: 6x
Je nezbytný v řadě kuchyní po celém světě: perfektní k dochucování pokrmů, ale i základní ingredience polévek. Recept na zeleninový vývar by měl umět ideálně každý.
do 1 hodiny
1,3 l porce

reklama

Suroviny (1,3 l porce)

Postup

  1. Do velkého hrnce nalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Mezitím očistěte zeleninu.
  2. Cibuli zbavte bubáka a případných stop hlíny, pokud je slupka čistá, můžete ji ponechat.
  3. Mrkev a petržel rozkrojte na půlky a případně ještě podélně překrojte (záleží na velikosti).
  4. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá.
  5. Je to důležitý krok, protože se tím zelenina krásně rozvoní, probudí se v ní spousta chutí a na povrchu zkaramelizuje, což, jak už jistě všichni víte, tvoří spoustu chuti.
  6. Zeleninu vhoďte do vroucí vody a osolte. Doporučuji, abyste sůl nevynechávali, protože jakmile se vývar neosolí, už ho nikdy správně nedochutíte.
  7. Zhodnoťte tedy, na co ho budete používat. Na italské risotto, kam přijde spousta slaného parmazánu stačí jen trochu soli, na krémové polévky a omáčky se toho nebojte a soli přidejte trochu více.
  8. Vývar vařte 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových, což je jeho výhoda. 
  9. Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo přes mušelínový ubrousek a rychle zchlaďte nebo rovnou použijte.

TIP: Doporučuji udělat si větší množství vývaru a po částech si ho zamrazit. Máte ho pak vždy po ruce! Pozor, vývar sice v lednici vydrží cca týden, ale zeleninové vývary každým dnem slábnou, proto ho použijte co nejdříve.

Perfektní recept na domácí zeleninový vývar
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Perfektní recept na domácí zeleninový vývar

reklama

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/