Suroviny
Postup přípravy
- Do velkého hrnce nalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Mezitím očistěte zeleninu.
- Cibuli zbavte bubáka a případných stop hlíny, pokud je slupka čistá, můžete ji ponechat.
- Mrkev a petržel rozkrojte na půlky a případně ještě podélně překrojte (záleží na velikosti).
- Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá.
- Je to důležitý krok, protože se tím zelenina krásně rozvoní, probudí se v ní spousta chutí a na povrchu zkaramelizuje, což, jak už jistě všichni víte, tvoří spoustu chuti.
- Zeleninu vhoďte do vroucí vody a osolte. Doporučuji, abyste sůl nevynechávali, protože jakmile se vývar neosolí, už ho nikdy správně nedochutíte.
- Zhodnoťte tedy, na co ho budete používat. Na italské risotto, kam přijde spousta slaného parmazánu stačí jen trochu soli, na krémové polévky a omáčky se toho nebojte a soli přidejte trochu více.
- Vývar vařte 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových, což je jeho výhoda.
- Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo přes mušelínový ubrousek a rychle zchlaďte nebo rovnou použijte.
TIP: Doporučuji udělat si větší množství vývaru a po částech si ho zamrazit. Máte ho pak vždy po ruce! Pozor, vývar sice v lednici vydrží cca týden, ale zeleninové vývary každým dnem slábnou, proto ho použijte co nejdříve.