Pečený krůtí plátek se slaninou a chlebovou nádivkou

Moje hodnocení
4x

Američané si podzimní Den díkuvzdání ani Vánoce nedovedou představit bez pečené krůty, resp. krocana s tzv. chlebovou nádivkou – ta ovšem připomíná spíš slanou žemlovku, peče se zvlášť a je vynikající. Inspirovali jsme se a přizpůsobili toto ikonické jídlo domácím poměrům – za použití tzv. vrchního plátku, což je rozkrojené a vykostěné krůtí stehno, báječně univerzální, šťavnaté maso, ideální na pečení.

4 porce
90 minut
americká

Suroviny

  • krůtí stehna (svrchní krůtí plátek (vykostěné stehno) – váha se může pohybovat od cca 3/4 do cca 1,2 kg) 1 ks
  • anglická slanina (několik plátků anglické slaniny)
  • rostlinný olej
  • případně kousek másla na zjemnění

Bylinková směs

  • sušená bazalka, oregano, granulovaný sušený česnek a cibule, sůl, pepř
  • olivový olej na spojení

Nádivka

  • máslo 6 lžic + na vymazání formy
  • řapíkatý celer, nakrájený nadrobno 2 řapíky
  • středně velká cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • hladkolistá petržel, nasekaná najemno 1 hrst
  • sušená šalvěj 1 lžička
  • sušený tymián 1 lžička
  • majoránka (sušená majoránka) 1/2 lžičky
  • malý bochník bílého chleba, nepříliš hutného, den předem nakrájeného na menší kostky 1 ks
  • drůbeží vývar cca 800 ml
  • vejce, lehce prošlehaná 2 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Maso rychle opláchněte, důkladně osušte a potřete bylinkovou směsí (poměr jednotlivých surovin můžete upravovat podle vlastní chuti, případně použít jiné bylinky). Poklaďte plátky slaniny, vložte do pekáče, zakapejte olejem, pekáč přikryjte (stačí alobal) a maso pečte ¾ až 1 hodinu, až bude měkké. Do trouby dejte dvě mřížky nebo plochý plech tak, abyste do ní mohli dát ještě formu s nádivkou.
  2. Během pečení občas maso potřete vypečenou šťávou, na závěr ho chvíli pečte odkryté, aby na povrchu zezlátlo. Na závěr můžete do šťávy přidat kousek másla, zjemní ji.
  3. Během pečení masa připravte nádivku. Máslo rozehřejte ve velké pánvi nebo plochém kastrolu na středně vysokém stupni. Osmažte na něm celer a cibuli až zvláční, trvá to asi 8 až 10 minut, občas promíchejte. Vmíchejte bylinky a smažte ještě asi minutu, pak směs vsypte do velké mísy.
  4. Přidejte kostky chleba, vývar, vejce, osolte, opepřete a stěrkou důkladně promíchejte, aby byla směs stejnorodá. Přesuňte ji do vymazané formy, přikryjte alobalem a vložte do trouby ke krůtě. Pečte 25 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 25 až 30 minut, až bude nádivka na povrchu zlatá a křupavá. Nádivku i maso nechte před podáváním asi 10 minut odpočinout a pak podávejte krájené na řezy, případně se zavařenými brusinkami.

PRIMA TIP: Americký krocan s nádivkou by se neobešel ještě bez dalších příloh, obvykle jsou to brambory v nějaké úpravě a zejména brusinková omáčka. Chuť brusinek s jemným krůtím masem skvěle ladí, určitě tuhle kombinaci vyzkoušejte!

Další báječné recepty na masové pečínky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty