Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený krůtí plátek se slaninou a chlebovou nádivkou
Američané si podzimní Den díkuvzdání ani Vánoce nedovedou představit bez pečené krůty, resp. krocana s tzv. chlebovou nádivkou – ta ovšem připomíná spíš slanou žemlovku, peče se zvlášť a je vynikající. Inspirovali jsme se a přizpůsobili toto ikonické jídlo domácím poměrům – za použití tzv. vrchního plátku, což je rozkrojené a vykostěné krůtí stehno, báječně univerzální, šťavnaté maso, ideální na pečení.
do 1,5 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
Bylinková směs:
Nádivka:
- máslo 6 lžic + na vymazání formy
- řapíkatý celer, nakrájený nadrobno 2 řapíky
- středně velká cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- hladkolistá petržel, nasekaná najemno 1 hrst
- sušená šalvěj 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- sušená majoránka 1/2 lžičky
- malý bochník bílého chleba, nepříliš hutného, den předem nakrájeného na menší kostky 1 ks
- drůbeží vývar cca 800 ml
- vejce, lehce prošlehaná 2 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso rychle opláchněte, důkladně osušte a potřete bylinkovou směsí (poměr jednotlivých surovin můžete upravovat podle vlastní chuti, případně použít jiné bylinky). Poklaďte plátky slaniny, vložte do pekáče, zakapejte olejem, pekáč přikryjte (stačí alobal) a maso pečte ¾ až 1 hodinu, až bude měkké. Do trouby dejte dvě mřížky nebo plochý plech tak, abyste do ní mohli dát ještě formu s nádivkou.
- Během pečení občas maso potřete vypečenou šťávou, na závěr ho chvíli pečte odkryté, aby na povrchu zezlátlo. Na závěr můžete do šťávy přidat kousek másla, zjemní ji.
- Během pečení masa připravte nádivku. Máslo rozehřejte ve velké pánvi nebo plochém kastrolu na středně vysokém stupni. Osmažte na něm celer a cibuli až zvláční, trvá to asi 8 až 10 minut, občas promíchejte. Vmíchejte bylinky a smažte ještě asi minutu, pak směs vsypte do velké mísy.
- Přidejte kostky chleba, vývar, vejce, osolte, opepřete a stěrkou důkladně promíchejte, aby byla směs stejnorodá. Přesuňte ji do vymazané formy, přikryjte alobalem a vložte do trouby ke krůtě. Pečte 25 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 25 až 30 minut, až bude nádivka na povrchu zlatá a křupavá. Nádivku i maso nechte před podáváním asi 10 minut odpočinout a pak podávejte krájené na řezy, případně se zavařenými brusinkami.
PRIMA TIP: Americký krocan s nádivkou by se neobešel ještě bez dalších příloh, obvykle jsou to brambory v nějaké úpravě a zejména brusinková omáčka. Chuť brusinek s jemným krůtím masem skvěle ladí, určitě tuhle kombinaci vyzkoušejte!