Suroviny
- krůtí stehna (svrchní krůtí plátek (vykostěné stehno) – váha se může pohybovat od cca 3/4 do cca 1,2 kg) 1 ks
- anglická slanina (několik plátků )
- rostlinný olej
- máslo (případně kousek másla na zjemnění)
Bylinková směs
- bazalka (sušená )
- oregano
- sušený česnek (granulovaný)
- sušená cibule
- olivový olej (na spojení)
- sůl
- pepř
Nádivka
- máslo 6 lžic + na vymazání formy
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 2 řapíky
- cibule (středně velká, nakrájená nadrobno) 1 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná najemno) 1 hrst
- šalvěj (sušená ) 1 lžička
- tymián (sušený ) 1 lžička
- majoránka (sušená ) 1/2 lžičky
- bílý chléb (malý bochník , nepříliš hutného, den předem nakrájeného na menší kostky) 1 ks
- drůbeží vývar cca 800 ml
- vejce (lehce prošlehaná) 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso rychle opláchněte, důkladně osušte a potřete bylinkovou směsí (poměr jednotlivých surovin můžete upravovat podle vlastní chuti, případně použít jiné bylinky). Poklaďte plátky slaniny, vložte do pekáče, zakapejte olejem, pekáč přikryjte (stačí alobal) a maso pečte ¾ až 1 hodinu, až bude měkké. Do trouby dejte dvě mřížky nebo plochý plech tak, abyste do ní mohli dát ještě formu s nádivkou.
- Během pečení občas maso potřete vypečenou šťávou, na závěr ho chvíli pečte odkryté, aby na povrchu zezlátlo. Na závěr můžete do šťávy přidat kousek másla, zjemní ji.
- Během pečení masa připravte nádivku. Máslo rozehřejte ve velké pánvi nebo plochém kastrolu na středně vysokém stupni. Osmažte na něm celer a cibuli až zvláční, trvá to asi 8 až 10 minut, občas promíchejte. Vmíchejte bylinky a smažte ještě asi minutu, pak směs vsypte do velké mísy.
- Přidejte kostky chleba, vývar, vejce, osolte, opepřete a stěrkou důkladně promíchejte, aby byla směs stejnorodá. Přesuňte ji do vymazané formy, přikryjte alobalem a vložte do trouby ke krůtě. Pečte 25 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 25 až 30 minut, až bude nádivka na povrchu zlatá a křupavá. Nádivku i maso nechte před podáváním asi 10 minut odpočinout a pak podávejte krájené na řezy, případně se zavařenými brusinkami.
PRIMA TIP: Americký krocan s nádivkou by se neobešel ještě bez dalších příloh, obvykle jsou to brambory v nějaké úpravě a zejména brusinková omáčka. Chuť brusinek s jemným krůtím masem skvěle ladí, určitě tuhle kombinaci vyzkoušejte!
Pečený krůtí plátek se slaninou a chlebovou nádivkou 2 Zdroj: Marek Kučera