Suroviny
- celé kuře (menší kuře od farmáře) 1 ks
- extra virgin olivový olej
- Bazalkové pesto (kupované nebo domácí)
- brambory (baby brambůrky nebo klasické brambory překrájené na stejně velké kousky) 500 g
- mrkev (baby mrkvičky nebo klasické mrkve překrájené na stejně velké kousky) 400 g
- máslo 50 g
- citron (oblíbené citrusy (citron, blood orange apod. ale nemusí být))
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Domácí pesto
- bazalka 100 g
- piniové oříšky 30 g
- sýr (sýr Parmiggiano Reggiano) 60 g
- česnek 2 stroužky
- extra virgin olivový olej 80 ml
- sůl (plátková ) 10 g
Článek
25 nejlepších receptů na kuře
Ne nadarmo vycházejí kuchařky kuře 100x jinak, kuřecí maso je chuťově velmi neutrální, takže se dá kombinovat s různými ingrediencemi, a navíc je jeho příprava jednoduchá...
Postup přípravy
- Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Kuchyňskými nůžkami odstřihněte páteř – stříhejte po obou stranách páteře.
- Kuře otočte, rozevřete a nyní silně zatlačte dlaněmi do jeho středu, tím prolomíte prostředek a kuře bude rovnoměrně vysoké. Kuře můžete ještě otočit a některé uvolněné kosti (třeba žebra) odříznout. Nutné to ale není. Kuřátko na motýlka má rovnoměrný tvar a lépe a rychleji se vám bude péct.
- Takto připravené kuře řádně osolte z obou stran (u pečení kuřete se solí opravdu nešetřete, je to základ úspěchu pro skvělou chuť) a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem. Na závěr ho zakápněte olivovým olejem.
- Co se týká pečení, ráda používám pekáč s roštem (jako na fotce), který mi umožní dát pod kuře citrusy (ty pomohou uchovat vlhkost a dají kuřeti další rozměr chuti) a to se tak lépe opeče ze všech stran. Kuře ale můžete položit i na citrusy přímo v pekáčku nebo ho můžete dát na rošt trouby a pod něj zasunout plech. Do plechu/pekáčku nalijte asi 150 ml vody.
- Kuře pečte na 210 °C (ideálně horký vzduch, ale postačí horní + dolní pečení, pokud máte možnost přidat vlhkost, dejte 60 %) a pečte asi 30 minut, dokud nebude vnitřní teplota kuřete 75 °C. Na tohle je digitální vpichový teploměr fakt super. 10 minut před koncem pečení zapněte gril na nejvyšší stupeň a opečte kůrčičku.
- Mezitím ve slané vodě uvařte brambory a až je přecedíte, tak k nim do hrnce přidejte asi 50 g másla a případně je dosolte. Mrkvičku uvařte v páře tak, aby byla stále lehce křupavá. Poté ji v míse smíchejte se dvěma lžícemi bazalkového pesta.
- Po vyndání můžete kuře potřít bazalkovým pestem nebo ho můžete podávat zvlášť.
- Pesto Genovese: Na přípravu bazalkového neboli janovského pesta by se měl tradičně používat mramorový hmoždíř a dřevěná palička na drcení. Samozřejmě to jde i v jakémkoli jiném hmoždíři nebo i tyčovým mixérem. Italové to ale nevidí rádi, tím, že se bazalka drtí v hmoždíři, tak pouští svou lahodnou chuť a šťávu, kdežto mixér listy spíš jen seká a nelze tak dosáhnout toho správného výsledku.
- Bazalku omyjte ve studené vodě a opatrně osušte papírovou utěrkou. V hmoždíři jemně rozdrťte bazalkové listy, česnek a oříšky. Přidejte sůl a najemno nastrouhaný parmazán.
- Pokračujte lehkým krouživým pohybem paličkou a pomalu, po troškách přilévejte olivový olej. Vzniknout by měla krásně hladká krémová směs. Olej „nesmí být vidět“, to znamená, že by neměl plavat na povrchu pesta, ale měl by být dobře zapracovaný – vsáknutý v ostatních ingrediencích.
- Pesto ihned použijte a to zbylé co nejrychleji uzavřete do nádoby, kde bude co nejméně vzduchu. Tedy do takové, která je tak akorát na naplnění až po okraj. Uchovávejte ho v lednici.