Suroviny
- brambory 400 g
- kmín 1 lžička
- sušený česnek 1/2 lžičky
- mrkev 3 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- salátová okurka 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Řepový dip
- červená řepa (menší předvařené) 2 ks
- zakysaná smetana (12%) 200 g
- česnek 1 stroužek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Koprový dip.
- kopr (čerstvý ) 1 hrst
- zakysaná smetana (12%) 200 g
- šalotka 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Rajčatový dip
- rajčata (velká ) 3 ks
- kečup 3 lžíce
- pažitka (sušená ) 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte je vodou a osušte. Promíchejte je v míse s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova cca 30 minut. Poté dejte na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného oleje.
- Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky.
- Na řepový dip rozmixujte společně všechny ingredience.
- Na koprový dip smíchejte posekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a ochuťte solí a pepřem.
- Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.
PRIMA TIP: Pokud je to možné, kupujte brambory k rychlé konzumaci. Tedy v případě, že nemáte temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že brambory začnou klíčit, což může být pro člověka nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné ženy.
Další informace o kvalitě potravin najdete na webu akademiekvality.cz.
Pečené bramborové lupínky a čerstvá zelenina s 3 výbornými dipy 2 Zdroj: akademiekvality.cz
Pečené bramborové lupínky a čerstvá zelenina s 3 výbornými dipy 3 Zdroj: akademiekvality.cz