Suroviny
- olej 50 g (asi 5 lžic)
- voda 150 ml
- hladká mouka 125 g
- vejce 3 ks
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl špetka
Ve Francii mají podobu bochánků či banánků, zvaných profiteroles. Těsto je pokládáno za složité, ale je to v podstatě hra(čka).
Postup přípravy
- Do většího hrnce vlijte olej a vodu a uveďte do varu. Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, vsypte mouku a sůl – utvoří se hrouda připomínající knedlík.
- Plotnu nevypínejte a hmotu vařečkou v hrnci převalujte tak, aby se začala odtahovat ode stěn hrnce a jakoby se přichytávat na dno. Jakmile je hmota homogenní, sejměte hrnec z plamene.
- Do těsta teď zapracujte vejce, nejlépe jedno po druhém a vždy je dobře zatřete. Těsto nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vychladlé těsto přesuňte do sáčku s hubičkou (nebo do silnějšího plastového, kterému odstřihnete roh) a jeho pomocí stříkejte na plech úhledné věnečky. Pečte je asi 35 minut a troubu během pečení rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky nechte také dobře vychladnout, pak je rozkrojte a naplňte, například žloutkovým krémem. Recept na něj najdete níže v Prima tipech. Hotové věnečky lehce poprašte moučkovým cukrem.