návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Odpalované věnečky se žloutkovým krémem

15–20 ks porcí
do 1 hodiny
Odpalované věnečky se žloutkovým krémem
Odpalované věnečky se žloutkovým krémem Autor: Marek Kučera
Jsou známé také jako větrníky (v němčině mají stejný název, Windbeutel) a díky jemnému, hebkému odpalovanému těstu procházejí v různých podobách ušlechtilým uměním cukrářským všech světových kuchyní.

Ve Francii mají podobu bochánků či banánků, zvaných profiteroles. Těsto je pokládáno za složité, ale je to v podstatě hra(čka).

Suroviny (15–20 ks porcí)

Postup

  1. Do většího hrnce vlijte olej a vodu a uveďte do varu. Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, vsypte mouku a sůl – utvoří se hrouda připomínající knedlík.
  2. Plotnu nevypínejte a hmotu vařečkou v hrnci převalujte tak, aby se začala odtahovat ode stěn hrnce a jakoby se přichytávat na dno. Jakmile je hmota homogenní, sejměte hrnec z plamene.
  3. Do těsta teď zapracujte vejce, nejlépe jedno po druhém a vždy je dobře zatřete. Těsto nechte vychladnout.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vychladlé těsto přesuňte do sáčku s hubičkou (nebo do silnějšího plastového, kterému odstřihnete roh) a jeho pomocí stříkejte na plech úhledné věnečky. Pečte je asi 35 minut a troubu během pečení rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky nechte také dobře vychladnout, pak je rozkrojte a naplňte, například žloutkovým krémem. Recept na něj najdete níže v Prima tipech. Hotové věnečky lehce poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIPY:

Naplnit věnečky můžete podle vlastní chuti, použijte třeba čokoládový krém nebo šlehačku, ale žloutkový krém je klasika.

Přestože sáček vanilkového pudinku – zvlášť v biokvalitě a s pravou vanilkou – je rychlá a spolehlivá volba, klasický žloutkový, tzv. cukrářský krém také není žádná věda, a pokud pečete častěji, měli byste tenhle základní recept na lehkou a jemnou klasiku ovládat. Nejprve šlehejte 4 žloutky se 60 g krupicového cukru do světlé a lehce zhoustlé pěny. Pak k nim zašlehejte 25 g hladké mouky a 2 lžičky kukuřičného škrobu (maizeny). V silnostěnném kastrole zahřejte 280 ml plnotučného mléka k bodu varu. Mléko za stálého šlehání přilévejte ke žloutkové směsi, pak vše vlijte zpět do kastrolu a za stálého šlehání opět přiveďte k bodu varu. Šlehejte při mírném varu do zhoustnutí. Na povrch hotového krému položte kolečko fólie na potraviny, aby se nevytvářel škraloup. Krém můžete uchovat v chladu i několik dnů – je skvělý nejen do žloutkových věnečků, ale i s čerstvým, kompotovaným nebo povařeným zmrazeným ovocem a šlehačkou do pohárů.

Věnečky/větrníčky se někdy připravují i v maxi verzi a také přelévají různými polevami. Oblíbená je čokoládová, ale klasické cukrářské větrníky se připravovaly s polevou karamelovou.

Odpalované věnečky se žloutkovým krémem  Foto: Odpalované věnečky se žloutkovým krémem; foto: Marek Kučera