Suroviny
- celer 1/2 bulvy
- kyselejší jablko (ideálně Granny Smith) 1 ks
- chemicky neošetřený citron 1/2 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- vařený žloutek 1 ks
- kapary 2 lžíce
- kvalitní majonéza 1 lžíce
- hustá zakysaná smetana 2 lžíce
- celozrnná bageta 1 ks
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Postup přípravy
- Celer oloupejte, jablko zbavte slupky podle chuti. Nakrájejte je na jemné nudličky a ihned zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Osolte a opepřete.
- Petrželku nasekejte nadrobno, žloutek rozdrobte, z citronu nastrouhejte najemno kůru (1 lžička bude stačit). Přisypte k celeru a jablku, přidejte kapary, majonézu a zakysanou smetanu a pečlivě promíchejte. Uložte do lednice alespoň na 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Bagetu nakrájejte na plátky a namažte je remuládou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Domácí majonézu připravte jednoduše pomocí tyčového mixéru. Do úzké vysoké nádoby, do které se tyčový mixér akorát vejde, dejte 2 čerstvé žloutky, 150 ml slunečnicového oleje (olivový má příliš výraznou chuť), špetku soli, šťávu z ½ citronu a 2 lžičky hořčice. Ponořte mixér na dno nádoby, zapněte a velmi pomalu ho vytahujte vzhůru, celé by to mělo trvat asi 5 sekund, ale ne kratší dobu. V uzavřené sklenici vydrží majonéza pár dní v lednici.
Obložené chlebíčky s celerovou remuládou a jablkem Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku