Kateřina Bednářová

Obložené chlebíčky s celerovou remuládou a jablkem

Moje hodnocení
7x

Pohoštění našeho mládí či dětství zachutná i v dospělosti. Pikantní celer a kyselé nasládlé jablko tvoří dokonalý chuťový kontrast, který zjemní majonéza. Připravte si domácí a doplňte ji hustým bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, remuláda nebude tak těžká a více vyniknou jednotlivé suroviny. Podávejte ji na čerstvém pečivu nebo lisovaném žitném chlebíčku.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • celer 1/2 bulvy
  • kyselejší jablko (ideálně Granny Smith) 1 ks
  • chemicky neošetřený citron 1/2 ks
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • vařený žloutek 1 ks
  • kapary 2 lžíce
  • kvalitní majonéza 1 lžíce
  • hustá zakysaná smetana 2 lžíce
  • celozrnná bageta 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý bílý pepř

Postup přípravy

  1. Celer oloupejte, jablko zbavte slupky podle chuti. Nakrájejte je na jemné nudličky a ihned zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Osolte a opepřete.
  2. Petrželku nasekejte nadrobno, žloutek rozdrobte, z citronu nastrouhejte najemno kůru (1 lžička bude stačit). Přisypte k celeru a jablku, přidejte kapary, majonézu a zakysanou smetanu a pečlivě promíchejte. Uložte do lednice alespoň na 1 hodinu, ideálně přes noc.
  3. Bagetu nakrájejte na plátky a namažte je remuládou. Ihned podávejte.

PRIMA TIP: Domácí majonézu připravte jednoduše pomocí tyčového mixéru. Do úzké vysoké nádoby, do které se tyčový mixér akorát vejde, dejte 2 čerstvé žloutky, 150 ml slunečnicového oleje (olivový má příliš výraznou chuť), špetku soli, šťávu z ½ citronu a 2 lžičky hořčice. Ponořte mixér na dno nádoby, zapněte a velmi pomalu ho vytahujte vzhůru, celé by to mělo trvat asi 5 sekund, ale ne kratší dobu. V uzavřené sklenici vydrží majonéza pár dní v lednici.

Vyzkoušejte také výtečný celerový salát se sýrem:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bednářová

Došel karamel Kateřina Bednářová

Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty