Suroviny
- řapíkatý celer 1/2 bulvy
- jablka (kyselejší,ideálně Granny Smith) 1 ks
- citron (chemicky neošetřený ) 1/2 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- žloutek (vařený) 1 ks
- kapary 2 lžíce
- majonéza (kvalitní ) 1 lžíce
- zakysaná smetana (hustá ) 2 lžíce
- bageta (celozrnná ) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Postup přípravy
- Celer oloupejte, jablko zbavte slupky podle chuti. Nakrájejte je na jemné nudličky a ihned zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Osolte a opepřete.
- Petrželku nasekejte nadrobno, žloutek rozdrobte, z citronu nastrouhejte najemno kůru (1 lžička bude stačit). Přisypte k celeru a jablku, přidejte kapary, majonézu a zakysanou smetanu a pečlivě promíchejte. Uložte do lednice alespoň na 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Bagetu nakrájejte na plátky a namažte je remuládou. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Domácí majonézu připravte jednoduše pomocí tyčového mixéru. Do úzké vysoké nádoby, do které se tyčový mixér akorát vejde, dejte 2 čerstvé žloutky, 150 ml slunečnicového oleje (olivový má příliš výraznou chuť), špetku soli, šťávu z ½ citronu a 2 lžičky hořčice. Ponořte mixér na dno nádoby, zapněte a velmi pomalu ho vytahujte vzhůru, celé by to mělo trvat asi 5 sekund, ale ne kratší dobu. V uzavřené sklenici vydrží majonéza pár dní v lednici.