Nakládaná cuketa s aromatickým koprem

Moje hodnocení
2x

Už vážně netušíte, jak zužitkovat gigantické zásoby cuket? Nakládání je ideální cesta, jak si je uchovat o několik dní déle. Zkuste a uvidíte, že u jedné skleničky nezůstane.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • cuketa 900 g až 1 kg
  • šalotky 5 ks
  • sůl 2 a 1/2 lžíce
  • bílý vinný ocet (vinný ocet) 300 ml
  • filtrovaná voda (případně alespoň převařená) 100 ml
  • cukr 75 g
  • chilli papričky 1/2 ks
  • hořčičná semínka 1 lžička
  • čerstvý kopr, nasekaný 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Připravte si čistou uzavíratelnou 1l sklenici.
  2. Cukety i šalotky nastrouhejte plátkovacím struhadlem na 2–3mm plátky a dejte do větší misky.
  3. Důkladně nasolte a promíchejte. Odložte stranou, mezitím zelenina pustí přebytečnou vodu.
  4. Chilli zbavte zrníček a nakrájejte na drobná půlkolečka. Kopr nasekejte najemno.
  5. V menším rendlíku svařte ocet s vodou a cukrem. Nechte 2–4 minuty jemně bublat a občasně promíchejte. Cukr se musí rozpustit.
  6. Mezitím se pokuste zbavit co nejvíce vody z nasolené cukety a šalotky. Nebojte se zeleninu pořádně promačkat v dlaních.
  7. Postupně začněte zeleninu spolu s koprem, chilli a hořčičnými semínky dávat do sklenice.
  8. Zalijeme horkým lákem a rovnou zavřete. Dejte do lednice, jakmile sklenice nebude horká. Zelenina vydrží cca 10 dní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty