Suroviny
- cuketa 900 g až 1 kg
- šalotka 5 ks
- bílý vinný ocet 300 ml
- voda (filtrovaná případně alespoň převařená) 100 ml
- cukr 75 g
- chilli papričky 1/2 ks
- hořčičné semínko 1 lžička
- kopr (čerstvý , nasekaný) 2 lžíce
- sůl 2 a 1/2 lžíce
Postup přípravy
- Připravte si čistou uzavíratelnou 1l sklenici.
- Cukety i šalotky nastrouhejte plátkovacím struhadlem na 2–3mm plátky a dejte do větší misky.
- Důkladně nasolte a promíchejte. Odložte stranou, mezitím zelenina pustí přebytečnou vodu.
- Chilli zbavte zrníček a nakrájejte na drobná půlkolečka. Kopr nasekejte najemno.
- V menším rendlíku svařte ocet s vodou a cukrem. Nechte 2–4 minuty jemně bublat a občasně promíchejte. Cukr se musí rozpustit.
- Mezitím se pokuste zbavit co nejvíce vody z nasolené cukety a šalotky. Nebojte se zeleninu pořádně promačkat v dlaních.
- Postupně začněte zeleninu spolu s koprem, chilli a hořčičnými semínky dávat do sklenice.
- Zalijeme horkým lákem a rovnou zavřete. Dejte do lednice, jakmile sklenice nebude horká. Zelenina vydrží cca 10 dní.
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou