Suroviny
- slunečnicový olej (na vymazání formy)
- celozrnná mouka 150 g
- hladká mouka 120 g
- jedlá soda 2 lžičky
- mletá skořice 1,5 lžičky
- třtinový cukr 200 g
- pekanové ořechy (nahrubo nasekané) 100 g
- vejce (pokojové teploty) 3 ks
- slunečnicový olej (nebo olivový light) 250 ml (1 hrnek)
- mrkev (oloupaná a nahrubo nastrouhaná) 500 g (asi 5 středně velkých kusů)
- pomerančová kůra (jemně nastrouhaná ) ze 2 pomerančů
- pomerančová kůra (tenké proužky kůry, na ozdobu - pokud chcete)
Pomerančový krém
- čerstvý sýr (smetanový, typ Philadelphia) 250 g
- pomerančová kůra (jemně nastrouhaná) ze 2 pomerančů
- moučkový cukr (prosátý) 90 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vytřete čtvercovou formu 20 x 20 cm slunečnicovým olejem a její dno vyložte pečicím papírem.
- Prosejte oba druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a skořici do velké mísy, veškeré obilné slupky, které zůstanou v sítu, přidejte do mísy. Přidejte hnědý cukr a pekanové ořechy a promíchejte.
- Vejce a slunečnicový olej důkladně prošlehejte vidličkou ve středně velké míse. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru. Přilijte k suchým ingrediencím a velkou kovovou lžící nebo stěrkou vše opatrně spojte.
- Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 50–55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby asi 5 minut stát ve formě, až pak ho vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout (to potrvá téměř 1 hodinu).
- Mezitím připravte pomerančový krém ze smetanového sýra tak, že pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšleháte dohladka smetanový sýr s pomerančovou kůrou. Poté přidejte moučkový cukr a prošlehejte, aby všechny suroviny byly dokonale smíchané. Potřete vychladlý koláč krémem, můžete dozdobit pomerančovou kůrou, a podávejte nakrájený na jednotlivé porce.
Upečte si vynikajicí mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE