Najděte si recept
Na co máte chuť?

Mrkvový koláč se skořicí a pomerančem
Suroviny (16 ks porcí)
- slunečnicový olej na vymazání formy
- celozrnná mouka 150 g
- hladká mouka 120 g
- jedlá soda 2 lžičky
- Kypřicí prášek 1 lžička
- mletá skořice 1,5 lžičky
- třtinový cukr 200 g
- pekanové ořechy, nahrubo nasekané 100 g
- vejce pokojové teploty 3 ks
- slunečnicový olej nebo olivový light 250 ml (1 hrnek)
- mrkev, oloupaná a nahrubo nastrouhaná 500 g (asi 5 středně velkých kusů)
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
- tenké proužky pomerančové kůry, na ozdobu (pokud chcete)
Pomerančový krém:
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vytřete čtvercovou formu 20 x 20 cm slunečnicovým olejem a její dno vyložte pečicím papírem.
- Prosejte oba druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a skořici do velké mísy, veškeré obilné slupky, které zůstanou v sítu, přidejte do mísy. Přidejte hnědý cukr a pekanové ořechy a promíchejte.
- Vejce a slunečnicový olej důkladně prošlehejte vidličkou ve středně velké míse. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru. Přilijte k suchým ingrediencím a velkou kovovou lžící nebo stěrkou vše opatrně spojte.
- Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 50–55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby asi 5 minut stát ve formě, až pak ho vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout (to potrvá téměř 1 hodinu).
- Mezitím připravte pomerančový krém ze smetanového sýra tak, že pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšleháte dohladka smetanový sýr s pomerančovou kůrou. Poté přidejte moučkový cukr a prošlehejte, aby všechny suroviny byly dokonale smíchané. Potřete vychladlý koláč krémem, můžete dozdobit pomerančovou kůrou, a podávejte nakrájený na jednotlivé porce.
PRIMA TIPY OD PEKAŘE:
• Jak celozrnnou, tak hladkou mouku můžete nahradit 300 g celozrnné špaldové mouky.
• Pekanové ořechy lze nahradit 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo 85 g (½ hrnku) sultánek.
• V lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží koláč s krémem až 4 dny. Před konzumací vyndejte s dostatečným předstihem z lednice a podávejte při pokojové teplotě.
Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem
Anneka Manning
Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.
Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!
"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander
Nakladatelství Omega, 499 Kč