Suroviny
- vejce ( L) 4 ks
- mrkev (najemno nastrouhaná ) 320 g
- vlašské ořechy (najemno nastrouhané ) 100 g
- hladká mouka 260 g
- třtinový cukr (tmavý) 300–310 g
- prášek do pečiva 1 a 1/2 pytlíčku
- jedlá soda 1 lžička
- přepuštěné máslo (rozpuštěné ghí) 240 ml
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 pomeranče
- mletá skořice 2 lžičky
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Krém
- mascarpone 2 ks (500 g)
- zakysaná smetana (hustší) 1 ks
- pomerančová šťáva (vymačkaná ) z 1/2 pomeranče
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1/2 pomeranče
- moučkový cukr 3 lžíce
- máslo (změklé ) 140 g
Nemáte rádi mrkvové dezerty? Žádné strachy!Skvěle fungují třeba i s banánem. Upečte si doma ke kávě lahodný banánový chlebíček.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.
- Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce.
- Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně vpracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.
- Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35–40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto už nelepí.
- Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.
- Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně vymíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici.
- Po zchladnutí korpus prokrojte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému.
- Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.