Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- kuřecí prsa (nakrájená na kousky velikosti sousta) 2 ks
- cibule (malé, nakrájené na jemné plátky) 2 ks
- česnek (rozdrcený) 1 velký stroužek
- červená paprika (nakrájená na proužky) 1 ks
- salám chorizo (měkké, nakrájené na plátky) 140 g
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- šafrán (nitky ) 1 špetka
- mletá sladká paprika 1 lžička
- rýže (španělská kulatozrnná ) 300 g
- vývar (horký kuřecí nebo zeleninový ) 850 ml
- mražený hrášek 200 g
- sůl
K podávání
- citron (nakrájený na dílky)
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Postup přípravy
- Ve velké vyšší pánvi rozehřejte na vysokém stupni 1 lžíci olivového oleje. Osmažte na něm kousky kuřecího masa, až zhnědnou. Vyndejte je a nechte stranou.
- Snižte na nízký stupeň, vsypte plátky cibule a pozvolna je smažte asi 10 minut, až zvláční. Přidejte rozdrcený česnek, 1 minutu promíchávejte, pak přidejte červenou papriku a chorizo a smažte dál, až uzenina pustí tuk.
- Vmíchejte kurkumu, šafrán a papriku, pak vsypte rýži. Míchejte, aby se rýže obalila tukem a kořením, asi 2 minuty, pak vlijte vývar.
- Uveďte do varu, vsypte osmažené kousky masa a na mírném stupni za občasného promíchání vařte asi 20 minut.
- Vmíchejte hrášek a vařte ještě asi 5 minut, až bude rýže uvařená. Dobře osolte a podávejte s dílky citronu k zakapání, posypané petrželkou.
Moderní paella s chorizem a kuřecím masem 2
OSLAVTE DEN PAELLY – VALENCIE SDÍLÍ PAELLU S CELÝM SVĚTEM!
Mezinárodní den paelly je událost, na kterou se těší všichni labužníci, a to nejen ve Španělsku. Klíčovou událostí je samozřejmě „paellový pohár“, World Paella Day Cup, který proběhne ve Valencii. Dne 20. 9. v 11.30 tam na náměstí Plaza de Ayuntamiento v rámci akce Paellas y Arroces odstartuje Masterclass, kdy bude 8 šéfkuchařů z 8 různých zemí soutěžit o nejlepší a nejautentičtější paellu, a to i on-line. Pokud byste se tou dobou nacházeli v místě, nenechte si tuto událost ujít – nebo si ji vychutnejte z pohodlí domova! Po celém Španělsku pak bude následovat Restaurant Week za účasti 100 restaurací, které budou vařit tuhle národní pochoutku, jak nejlépe umějí. Více informací najdete na worldpaelladay.org.
Autentickou paellu si nejlépe vychutnáte ve Španělsku
Ale za vynikající paellou tentokrát nemusíte jezdit daleko. Letos si ji 20. 9. můžete vychutnat i v Česku, protože se k Mezinárodnímu dni připojuje celá řada našich předních restaurací! Speciální nabídku připravují v těchto restauracích a obchodech:
- Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví valencijskou paellu
- Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella brunch
- El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
- Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
- El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
- La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1 / Panská 6, Brno – paella tapas
- Barrande – Náměstí Joachima Barranda, Beroun – připraví valencijskou paellu
- Wine bar – U Michelského mlýna 1, Praha 4 – paella menu
World Paella Day