Moderní paella s chorizem a kuřecím masem

Moje hodnocení
8x

Lehce updatovaná verze, která kombinuje klasický paellový postup s pilavem nebo italským rizotem, ale díky šafránu, chorizu a tamní rýži dosahuje správně španělských chutí.

4 porce
60 minut
španělská

Suroviny

  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 1 lžíce
  • kuřecí prsa, nakrájená na kousky velikosti sousta 2 ks
  • malé cibule, nakrájené na jemné plátky 2 ks
  • česnek (česnek, rozdrcený) 1 velký stroužek
  • červená paprika, nakrájená na proužky 1 ks
  • měkké chorizo, nakrájené na plátky 140 g
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • šafrán (nitky šafránu) 1 špetka
  • sladká mletá paprika 1 lžička
  • španělská kulatozrnná rýže 300 g
  • horký kuřecí nebo zeleninový vývar 850 ml
  • hrášek (mražený hrášek) 200 g
  • sůl

K podávání

  • citron, nakrájený na dílky
  • hladkolistá petržel, nasekaná

Postup přípravy

  1. Ve velké vyšší pánvi rozehřejte na vysokém stupni 1 lžíci olivového oleje. Osmažte na něm kousky kuřecího masa, až zhnědnou. Vyndejte je a nechte stranou.
  2. Snižte na nízký stupeň, vsypte plátky cibule a pozvolna je smažte asi 10 minut, až zvláční. Přidejte rozdrcený česnek, 1 minutu promíchávejte, pak přidejte červenou papriku a chorizo a smažte dál, až uzenina pustí tuk.
  3. Vmíchejte kurkumu, šafrán a papriku, pak vsypte rýži. Míchejte, aby se rýže obalila tukem a kořením, asi 2 minuty, pak vlijte vývar.
  4. Uveďte do varu, vsypte osmažené kousky masa a na mírném stupni za občasného promíchání vařte asi 20 minut.
  5. Vmíchejte hrášek a vařte ještě asi 5 minut, až bude rýže uvařená. Dobře osolte a podávejte s dílky citronu k zakapání, posypané petrželkou.

OSLAVTE DEN PAELLY – VALENCIE SDÍLÍ PAELLU S CELÝM SVĚTEM!

Mezinárodní den paelly je událost, na kterou se těší všichni labužníci, a to nejen ve Španělsku. Klíčovou událostí je samozřejmě „paellový pohár“, World Paella Day Cup, který proběhne ve Valencii. Dne 20. 9. v 11.30 tam na náměstí Plaza de Ayuntamiento v rámci akce Paellas y Arroces odstartuje Masterclass, kdy bude 8 šéfkuchařů z 8 různých zemí soutěžit o nejlepší a nejautentičtější paellu, a to i on-line. Pokud byste se tou dobou nacházeli v místě, nenechte si tuto událost ujít – nebo si ji vychutnejte z pohodlí domova! Po celém Španělsku pak bude následovat Restaurant Week za účasti 100 restaurací, které budou vařit tuhle národní pochoutku, jak nejlépe umějí. Více informací najdete na worldpaelladay.org.

Ale za vynikající paellou tentokrát nemusíte jezdit daleko. Letos si ji 20. 9. můžete vychutnat i v Česku, protože se k Mezinárodnímu dni připojuje celá řada našich předních restaurací! Speciální nabídku připravují v těchto restauracích a obchodech:

  • Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví valencijskou paellu
  • Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella brunch
  • El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
  • Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
  • El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
  • La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1 / Panská 6, Brno – paella tapas
  • Barrande – Náměstí Joachima Barranda, Beroun – připraví valencijskou paellu
  • Wine bar – U Michelského mlýna 1, Praha 4 – paella menu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty