Omáčka
- vývar (masový ) 450 ml
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- rýžové víno 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Dokončení
- rostlinný olej (například arašídový) 1 lžíce
- mleté hovězí maso 450 g
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- zázvor (čerstvý, najemno nakrájený nebo nastrouhaný) 2 lžičky
- kukuřičný škrob (maizena) 2 lžíce
- mražený hrášek 1 hrst
- sezamový olej (případně lžička)
- vejce (velká ) 5 ks
- rýže (uvařená,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Suroviny na omáčku promíchejte v misce.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Vsypte maso a rozestřete ho plochou vařečkou. Nechte bez míchání opékat, až bude zespodu hnědé. Pak ho vařečkou rozdělte na menší kousky.
- Přidejte cibuli a zázvor. Za občasného promíchávání opékejte, až cibule začne měknout, asi 5 minut.
- Vlijte omáčku a dobře vše promíchejte. Přikryté vařte asi 10 minut. V pánvi by mělo být trochu omáčky, ale jen tak, aby bylo maso vláčné. Je-li třeba, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Škrob promíchejte se 4 lžícemi studené vody. K masu přidejte hrášek, škrob ještě jednou promíchejte a polovinu vlijte k masu. Šťáva by měla hezky zhoustnout. Je-li třeba, přidejte další rozmíchaný škrob.
- Do masa vyklepněte vejce a pánev na 2–3 minuty přikryjte, aby bílky ztuhly a žloutky zůstaly ještě trochu tekuté, 2 až 3 minuty. Nenechte ale směs vařit, šťáva by zřídla – případně pánev na chvíli sejměte z plotýnky. Podávejte v miskách na vařené rýži.
Mleté hovězí maso po kantonsku s vejci Zdroj: Marek Kučera