Suroviny
- máslo 130 g
- hladká mouka 500 g
- mléko 250 ml
- droždí 20 g (nebo pytlík droždí na 1/2 kg mouky)
- citronová kůra z jednoho citronu
- moučkový cukr 1 lžíce
- muškátový oříšek 1/3 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Na obalení
- cukr krystal
- skořice
Postup přípravy
- Odvažte máslo, vložte ho do robota a rozšlehejte. Tím povolí a pak se lépe zapracuje do mouky.
- Přidejte mouku, teplé mléko, droždí a citronovou kůru.
- Pak také moučkový cukr, muškátový oříšek a nakonec sůl.
- Vše důkladně promíchejte a nechte kynout.
- Vykynuté těsto znovu zpracujte. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu.
- Nyní vyválejte šišky. Z této porce uděláte cca 22 šišek.
- Do kastrůlku nalijte cca 2 cm oleje, a pokud máte, přidejte 3 lžíce sádla. Dodá koblížkům výbornou chuť.
- Smažte koblížky na středním plameni.
- Mezitím si připravte cukr krystal se skořicí a ještě horké koblížky v něm obalte.
- Podávejte se sklenicí mléka.
Masopustní koblihy 4 Zdroj: Smoothcooking.cz