Suroviny
- květák (větší ) 1 ks
- bylinkový olej (ochucený olej (viz Prima tip)) 100 ml
- bylinky (čerstvé bylinky (koriandr, šalvěj, rozmarýn)) 1 hrst
- hrách (žlutý ) 250 g
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 2 lžičky
- řepkový olej ( zastudena lisovaný) 100 ml
- česnek 1 stroužek
- ředkvičky (nakládané na ozdobení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Květák zbavte listů, pokud jsou čisté, můžete je použít na polévku. Z květáku odkrojte čtyři plátky silné zhruba 2–2,5 cm. Osolte je, opepřete a rozložte do pekáčku. Ochucený olej promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a přelijte přes květák. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 24 hodin odležet v lednici. Zbylý květák použijte podle chuti (do polévky, do kari, do salátu).
- Druhý den opečte marinovaný květák na grilu nebo v rozehřáté pánvi, zhruba 5 minut dozlatova z každé strany. Troubu předehřejte na 80 °C, opečené plátky květáku vraťte zpět do pekáčku a nechte v troubě 30 minut odpočinout. Pokud je květák stále příliš tvrdý, lehce ho podlijte vodou, přikryjte pekáč poklicí, zvyšte teplotu na 140 °C a dopečte doměkka.
- Mezitím připravte hummus. Hrách důkladně properte, až z něj bude odtékat čirá voda. Zalijte vývarem se špetkou soli, kurkumy a římského kmínu a uvařte doměkka. Vůbec nevadí, když se rozvaří. Slijte a nechte okapat.
- Okapaný uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie s olejem, oloupaným česnekem, zbylou kurkumou a římským kmínem dohladka.
- Z hummusu tvořte nočky a servírujte je na květák. Nakládané ředkvičky dodají jídlu kyselost.
PRIMA TIP: Ochucený olej si snadno vyrobíte doma naložením oblíbených bylinek, chilli papriček či zeleniny do oleje na pár týdnů, nebo si ho můžete koupit v gurmánských obchodech nebo třeba stáčené ve Vom Fass.
Nakládané ředkvičky snadno vyrobíte doma. Svařte 200 ml vody, 100 ml octa, 100 g cukru, sůl, bobkový list a pár kuliček pepře. Horkým nálevem zalijte nakrájené ředkvičky ve sklenici. Nechte vychladnout na lince, poté skladujte v lednici.