Makedonský pečený kapr se zeleninou

Moje hodnocení
3x

V Makedonii jsou proslulí kapři z nádherného Prespanského jezera. Tenhle způsob úpravy je prý starodávný a pochází ze známého ortodoxního Bigorského monastýru na severu země. Podestýlka ze zeleniny, bylinky i trocha vína nezapřou, že se kulinárně blížíme jihu Evropy, respektive k řeckým hranicím.

4 porce
60 minut
balkánská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rybu důkladně očistěte, vně i uvnitř jemně osolte a nechte několik hodin odležet v chladu. Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na plátky. V míse je promíchejte s trochou soli, pepřem a paprikou a rozložte do pekáče vymazaného olejem. Zakapejte ještě olejem, vmíchejte víno a rajčatovou omáčku a ještě jednou promíchejte.
  2. Do ryby udělejte několik zářezů, položte ji do pekáče na zeleninu a do zářezů vložte plátky citronu, plátky česneku a snítky petrželky. Citron, česnek a petrželku vložte i do břišní dutiny ryby. Vše poprašte pepřem a posypte nakrájenou bazalkou a tymiánem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Stranou si v kastrůlku rozehřejte trochu olivového oleje a přelijte jím rybu. Vložte do trouby, pečte 1 hodinu, pak rybu opatrně obraťte a pečte ještě půl hodiny. Podávejte v nádobě, v níž se pekla.

Další originální nápady, jak připravit kapra, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty