reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Makedonský pečený kapr se zeleninou
Autor: Marek Kučera Makedonský pečený kapr se zeleninou

Makedonský pečený kapr se zeleninou

Hodnoceno: 3x
V Makedonii jsou proslulí kapři z nádherného Prespanského jezera. Tenhle způsob úpravy je prý starodávný a pochází ze známého ortodoxního Bigorského monastýru na severu země. Podestýlka ze zeleniny, bylinky i trocha vína nezapřou, že se kulinárně blížíme jihu Evropy, respektive k řeckým hranicím.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Postup

  1. Rybu důkladně očistěte, vně i uvnitř jemně osolte a nechte několik hodin odležet v chladu. Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na plátky. V míse je promíchejte s trochou soli, pepřem a paprikou a rozložte do pekáče vymazaného olejem. Zakapejte ještě olejem, vmíchejte víno a rajčatovou omáčku a ještě jednou promíchejte.
  2. Do ryby udělejte několik zářezů, položte ji do pekáče na zeleninu a do zářezů vložte plátky citronu, plátky česneku a snítky petrželky. Citron, česnek a petrželku vložte i do břišní dutiny ryby. Vše poprašte pepřem a posypte nakrájenou bazalkou a tymiánem. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Stranou si v kastrůlku rozehřejte trochu olivového oleje a přelijte jím rybu. Vložte do trouby, pečte 1 hodinu, pak rybu opatrně obraťte a pečte ještě půl hodiny. Podávejte v nádobě, v níž se pekla.
Makedonský pečený kapr se zeleninou
Autor: Marek Kučera Makedonský pečený kapr se zeleninou

Další originální nápady, jak připravit kapra, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH: 

Časopis Prima FRESH Vánoce 2020

Užijte si svátky plné pohody a skvělého jídla s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

Související témata: kapr , Hlavní jídla , Balkánská kuchyně