Suroviny
- kapr (o váze cca 1,5 kg) 1 ks
- mrkev (větší ) 4 ks
- cibule (větší ) 3 ks
- česnek 1 palice
- olivový olej
- bílé víno 200 ml
- tomatová omáčka 100 ml
- hladkolistá petržel
- citron
- bazalka
- sušený tymián
- mletá sladká paprika
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Rybu důkladně očistěte, vně i uvnitř jemně osolte a nechte několik hodin odležet v chladu. Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na plátky. V míse je promíchejte s trochou soli, pepřem a paprikou a rozložte do pekáče vymazaného olejem. Zakapejte ještě olejem, vmíchejte víno a rajčatovou omáčku a ještě jednou promíchejte.
- Do ryby udělejte několik zářezů, položte ji do pekáče na zeleninu a do zářezů vložte plátky citronu, plátky česneku a snítky petrželky. Citron, česnek a petrželku vložte i do břišní dutiny ryby. Vše poprašte pepřem a posypte nakrájenou bazalkou a tymiánem. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Stranou si v kastrůlku rozehřejte trochu olivového oleje a přelijte jím rybu. Vložte do trouby, pečte 1 hodinu, pak rybu opatrně obraťte a pečte ještě půl hodiny. Podávejte v nádobě, v níž se pekla.
Makedonský pečený kapr se zeleninou Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte také výtečné kapří hranolky se dvěma dipy podle návodného videoreceptu