Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lahodný baskický cheesecake s omáčkou z červeného vína
Baskický cheesecake je hitem posledních let a není se čemu divit. Je neuvěřitelně krémový a jemný. Postrádá sušenkovou vrstvu, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a delikátnosti, navíc jeho připečený zlatavý povrch přidává další zajímavou texturu a chuť. Je to prostě ideální dezert pro romantické chvilky, zvlášť když ho ještě doplníte čerstvým ovocem a omáčkou z červeného vína.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Cheesecake:
- čerstvý krémový sýr 600 g
- cukr 180 g
- vejce 4 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 20 g
- čerstvé ovoce na ozdobu
Omáčka:
- červené víno 100 ml
- cukr 70 g
- pomerančová kůra z ½ bio pomeranče
- bobulové ovoce, čerstvé nebo mražené 200 g
- kukuřičný škrob 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
- Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém.
- Troubu nastavte 180 °C (nejlépe v parní troubě na program horký vzduch a pára). Pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třase. Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“.
- Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě vychlaďte aspoň hodinu v lednici.
- Pro přípravu omáčky nalijte do hrnce víno, přidejte cukr a pomerančovou kůru. Přisypte ovoce a pozvolna duste pod pokličkou asi 15 minut.
- Omáčku rozmixujte nebo propasírujte, podle potřeby vmíchejte škrob, krátce povařte do zhoustnutí a odstavte z plotny.
- Cheesecake podávejte vychlazený, ozdobte čerstvým ovocem a přelijte omáčkou.
PRIMA TIP: Pro tento recept se skvěle uplatní kombinovaná parní trouba, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H. Na ní stačí nastavit funkci „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C.