Pesto
- baby špenát 100 g
- česnek 1 stroužek
- parmazán (nebo pecorino) 25 g
- kešu (nebo mandle) 30 g
- olivový olej 10 g
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Kvásek
- plnotučné mléko 200 ml
- droždí (čerstvé ) 20 g
- cukr krupice (nebo krystal) 10 g
Těsto
- hladká mouka (pšeničná ) 480 g
- sýr (nastrouhaný sýr (např. mix mozzarella a parmazán)) 100 g
- rostlinný olej (olivový nebo řepkový) 50 g
- vejce (rozšlehané ) 1 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Postup na pesto: Špenát opláchněte, důkladně osušte, vložte do mixéru a spolu s oloupaným česnekem, sýrem, oříšky, olejem, troškou čerstvě mletého pepře a solí (jen špetkou a případně dochuťte po rozmixování) rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
- Postup na těsto: Do misky nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte. Nechte 10–15 minut, než se droždí aktivuje.
- Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, sýr, olej, rozšlehané vejce, kvásek a čerstvě mletý pepř. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovávat těsto po dobu 10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
- Vypracované těsto potřete olejem, vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na velký plát ve tvaru obdélníku a tloušťce cca 3 mm.
- Pesto rozprostřete rovnoměrně po celém těstě – nevynechte ani okraje.
- Jednu z delších stran těsta přehněte do půlky plátu těsta.
- Stejně postupujte s protilehlou stranou, vznikne vám takový závin.
- Dále těsto rozkrájejte na jednotlivé díly asi 1,5 cm široké.
- Každý díl v rukou zatočte, jako když se ždímá prádlo a zamotejte do podoby motance. Také můžete celý kousek zamotat do podoby šneka. Důležité je, aby konce u sebe držely.
- Motance pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile máte plech plný, potřete motance rozšlehaným vejcem a posypte dostatkem strouhaného sýra.
- Poté pečte v troubě předehřáté na 185 °C po dobu 5 minut. Pak teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 10–15 minut. U 99 % mých receptů využívám funkci horního a spodního ohřevu. U kynutých těst a také těchto motanců zapínám funkci přídavné páry malou chvíli před tím, než dávám péct do trouby a nechávám funkci zapnutou po celou dobu. Po vyndání vypnu a s dalším plechem opět zapínám. Nádobka s vodou většinou vyjde na jedno nebo dvě pečení.
TIP: Pokud nevlastníte kuchyňský robot, nevadí. Těsto vypracujete i rukama. Postupujte stejně jako při využití robota s tím rozdílem, že suroviny v míse začněte po stranách smíchávat pomocí stěrky. Jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte si je na pracovní plochu a vypracujte rukama.