Kynuté motance se sýrem a špenátem

Moje hodnocení
4x

Milujete slané kynuté těsto, třeba v podobě oblíbených šneků? Pak jsou tyto motance pro vás jako stvořené. Můžete si je upéct se sýrem a špenátem, který jim dodá krásnou barvu. Budou pak skvělou chuťovkou třeba na výlet.

1 porce
120 minut

Pesto

Kvásek

  • mléko (plnotučné mléko) 200 ml
  • droždí (čerstvé droždí) 20 g
  • cukr krupice nebo krystal 10 g

Těsto

  • hladká pšeničná mouka 480 g
  • vejce (sůl) 10 g
  • nastrouhaný sýr (např. mix mozzarella a parmazán) 100 g
  • rostlinný olej (rostlinný olej (olivový nebo řepkový)) 50 g
  • rozšlehané vejce 1 ks
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)

Postup přípravy

  1. Postup na pesto: Špenát opláchněte, důkladně osušte, vložte do mixéru a spolu s oloupaným česnekem, sýrem, oříšky, olejem, troškou čerstvě mletého pepře a solí (jen špetkou a případně dochuťte po rozmixování) rozmixujte v pesto. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
  2. Postup na těsto: Do misky nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte. Nechte 10–15 minut, než se droždí aktivuje.
  3. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, sýr, olej, rozšlehané vejce, kvásek a čerstvě mletý pepř. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovávat těsto po dobu 10 minut. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
  4. Vypracované těsto potřete olejem, vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
  5. Vykynuté těsto přesuňte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na velký plát ve tvaru obdélníku a tloušťce cca 3 mm.
  6. Pesto rozprostřete rovnoměrně po celém těstě – nevynechte ani okraje.
  7. Jednu z delších stran těsta přehněte do půlky plátu těsta.
  8. Stejně postupujte s protilehlou stranou, vznikne vám takový závin.
  9. Dále těsto rozkrájejte na jednotlivé díly asi 1,5 cm široké.
  10. Každý díl v rukou zatočte, jako když se ždímá prádlo a zamotejte do podoby motance. Také můžete celý kousek zamotat do podoby šneka. Důležité je, aby konce u sebe držely.
  11. Motance pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile máte plech plný, potřete motance rozšlehaným vejcem a posypte dostatkem strouhaného sýra.
  12. Poté pečte v troubě předehřáté na 185 °C po dobu 5 minut. Pak teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 10–15 minut. U 99 % mých receptů využívám funkci horního a spodního ohřevu. U kynutých těst a také těchto motanců zapínám funkci přídavné páry malou chvíli před tím, než dávám péct do trouby a nechávám funkci zapnutou po celou dobu. Po vyndání vypnu a s dalším plechem opět zapínám. Nádobka s vodou většinou vyjde na jedno nebo dvě pečení.

TIP: Pokud nevlastníte kuchyňský robot, nevadí. Těsto vypracujete i rukama. Postupujte stejně jako při využití robota s tím rozdílem, že suroviny v míse začněte po stranách smíchávat pomocí stěrky. Jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte si je na pracovní plochu a vypracujte rukama.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty