Suroviny
- špaldová mouka (celozrnná jemně mletá) 60 g
- polohrubá mouka 60 g
- vanilkový cukr (domácí ) 20 g
- vejce 2 ks
- mléko 230 ml
- brambory (uvařené a jemně nastrouhané) 80 g
- vanilkový extrakt pár kapek
- sůl špetka
Kvásek
- droždí (čerstvé ) 20 g
- cukr krupice 1 lžička
- mléko 3 lžíce
- rostlinný olej (na smažení)
- marmeláda (k podávání)
- tvaroh (k podávání)
- ovoce (k podávání)
Článek
15+ neodolatelných receptů na lívance k snídani i k večeři
Kdo by nemiloval lívance? Nadýchané placičky, které jsou skvělé s jogurtem a oblíbeným džemem, čerstvým ovocem nebo dokonce naslano! Variací je spousta, můžete je...
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek – v míse rozdrobte droždí, přidejte cukr a mléko.
- Vše společně promíchejte, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kvásek vzejít.
- Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, přidejte hotový kvásek, cukr, sůl, pár kapek vanilkového extraktu, vejce, mléko a brambory.
- Vše společně promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut.
- Po nakynutí je těsto hustější. Promíchejte ho a na předehřáté pánvi pak lívance smažte.