Suroviny
- Kuskus 250 g
- drůbeží nebo zeleninový vývar nebo voda 350 ml
- Olivový olej 2 lžíce
- čerstvý tymián 3 snítky
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- špetka soli
- čerstvá bazalka 1 malá hrst
- sušená rajčata 4 ks
- sýr Feta 200 g
Pečená zelenina
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- Cuketa 1 ks
- cherry rajčátka 300 g
- menší červená cibule 3 ks
- konfitovaný česnek (viz. níže) 4 stroužky
Konfitovaný česnek
- Česnek 1 palice
- extra panenský olivový olej
Článek
Máte rádi kuskus? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty, které rádi zařadíte do svého jídelníčku
Kuskus je opravdu variabilní surovina: dá se použít jako jednoduchá příloha, stejně tak z něj vytvoříte chutné hlavní jídlo, a dokonce se dá připravit i nasladko.
Postup přípravy
- Kuskus: Kuskus nasypte do pekáčku nebo větší mísy a přidejte otrhané lístky tymiánu. Do vařícího vývaru přidejte mletou kurkumu a olivový olej. Připraveným vývarem zalijte kuskus a promíchejte, aby se tekutina dostala do každého rohu.
- Nechte dvě minuty odstát a poté kuskus vidličkou promíchávejte, dokud nevychladne, aby se neslepil a nevytvořil hrudky. Po několika minutách budete mít krásně sypký kuskus.
- Konfitovaný česnek: Hlavičky česneku částečně oloupejte, ale poslední slupku na stroužku nechte. Česnek přendejte do rendlíku s olivovým olejem a zahřejte na 70 °C. Při této teplotě konfitujte 2 hodiny. Olej se rozhodně nesmí více zahřívat.
- Hotový česnek můžete uskladnit zalitý olejem v zavařovací sklenici a přidávat jej do základů polévek či omáček.
- Salát: Omytou a nakrájenou zeleninu osolte, opepřete a promíchejte s několika lžícemi olivového oleje. Přídejte konfitovaný česnek a pečte v zapékací formě 15 minut na 200 °C, na závěr můžete na pár minut zagrilovat.
- Jakmile je zelenina dostatečně opečená, přidejte kuskus, překrájená sušená rajčata, čerstvou bazalku a nadrobený feta sýr. V případě potřeby lehce dosolte.