návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta
Autor: Denis Henry foodblog Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta
Kuskus je vlastně těstovina – hrubá krupice ze semoliny (tvrdé pšenice). Jeho příprava je směšně jednoduchá a skvěle funguje jako základ pro další suroviny. Tento salát bude skvělý třeba na letní grilovací párty!

Článek

Kořeněný kuskus s pečeným masem a sušeným ovocem Foto:

Máte rádi kuskus? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty, které rádi zařadíte do svého jídelníčku

Kuskus je opravdu variabilní surovina: dá se použít jako jednoduchá příloha, stejně tak z něj vytvoříte chutné hlavní jídlo, a dokonce se dá připravit i nasladko.

Postup

  1. Kuskus: Kuskus nasypte do pekáčku nebo větší mísy a přidejte otrhané lístky tymiánu. Do vařícího vývaru přidejte mletou kurkumu a olivový olej. Připraveným vývarem zalijte kuskus a promíchejte, aby se tekutina dostala do každého rohu.
  2. Nechte dvě minuty odstát a poté kuskus vidličkou promíchávejte, dokud nevychladne, aby se neslepil a nevytvořil hrudky. Po několika minutách budete mít krásně sypký kuskus.
  3. Konfitovaný česnek: Hlavičky česneku částečně oloupejte, ale poslední slupku na stroužku nechte. Česnek přendejte do rendlíku s olivovým olejem a zahřejte na 70 °C. Při této teplotě konfitujte 2 hodiny. Olej se rozhodně nesmí více zahřívat.
  4. Hotový česnek můžete uskladnit zalitý olejem v zavařovací sklenici a přidávat jej do základů polévek či omáček.
  5. Salát: Omytou a nakrájenou zeleninu osolte, opepřete a promíchejte s několika lžícemi olivového oleje. Přídejte konfitovaný česnek a pečte v zapékací formě 15 minut na 200 °C, na závěr můžete na pár minut zagrilovat.
  6. Jakmile je zelenina dostatečně opečená, přidejte kuskus, překrájená sušená rajčata, čerstvou bazalku a nadrobený feta sýr. V případě potřeby lehce dosolte.

PRIMA TIP: Salát můžete podávat například s čerstvou rybou, jako je treska či pražma, nebo s mořskými plody. Pokud k zelenině do pekáčku přidáte ještě slitou plechovku cizrny, obstojí tento salát i jako samostatné jídlo. Je skvělý i zastudena, takže zbytek si můžete vzít druhý den do práce do krabičky.

Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta  Foto: Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta; foto: Denis Henry foodblog

Denis Henry foodblog Foto:

Denis Henry aneb Kulinární cesta za velkým snem

Denis Henry je foodbloger, který píše a provozuje Ondřej Mikoláš, jehož snem je vydat vlastní kuchařku. I to je jeden z důvodů, proč také vznikl tento blog.

Na blogu DenisHenry.cz se snaží dělat recepty tak, jak si myslí, že by mohly být nejlepší, a zároveň se snaží zachovat jejich originalitu. Líbí se mu jídla s příběhem, čehož si můžete všimnout i v některých receptech, jako je například Milánské rizoto, Caesar salát nebo Tarte Tatin.