Najděte si recept
Na co máte chuť?
Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta
Článek
Máte rádi kuskus? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty, které rádi zařadíte do svého jídelníčku
Suroviny (4 porce)
- Kuskus 250 g
- drůbeží nebo zeleninový vývar nebo voda 350 ml
- Olivový olej 2 lžíce
- čerstvý tymián 3 snítky
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- špetka soli
- čerstvá bazalka 1 malá hrst
- sušená rajčata 4 ks
- sýr Feta 200 g
Pečená zelenina:
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- Cuketa 1 ks
- cherry rajčátka 300 g
- menší červená cibule 3 ks
- konfitovaný česnek (viz. níže) 4 stroužky
Konfitovaný česnek:
- Česnek 1 palice
- extra panenský olivový olej
Postup
- Kuskus: Kuskus nasypte do pekáčku nebo větší mísy a přidejte otrhané lístky tymiánu. Do vařícího vývaru přidejte mletou kurkumu a olivový olej. Připraveným vývarem zalijte kuskus a promíchejte, aby se tekutina dostala do každého rohu.
- Nechte dvě minuty odstát a poté kuskus vidličkou promíchávejte, dokud nevychladne, aby se neslepil a nevytvořil hrudky. Po několika minutách budete mít krásně sypký kuskus.
- Konfitovaný česnek: Hlavičky česneku částečně oloupejte, ale poslední slupku na stroužku nechte. Česnek přendejte do rendlíku s olivovým olejem a zahřejte na 70 °C. Při této teplotě konfitujte 2 hodiny. Olej se rozhodně nesmí více zahřívat.
- Hotový česnek můžete uskladnit zalitý olejem v zavařovací sklenici a přidávat jej do základů polévek či omáček.
- Salát: Omytou a nakrájenou zeleninu osolte, opepřete a promíchejte s několika lžícemi olivového oleje. Přídejte konfitovaný česnek a pečte v zapékací formě 15 minut na 200 °C, na závěr můžete na pár minut zagrilovat.
- Jakmile je zelenina dostatečně opečená, přidejte kuskus, překrájená sušená rajčata, čerstvou bazalku a nadrobený feta sýr. V případě potřeby lehce dosolte.
PRIMA TIP: Salát můžete podávat například s čerstvou rybou, jako je treska či pražma, nebo s mořskými plody. Pokud k zelenině do pekáčku přidáte ještě slitou plechovku cizrny, obstojí tento salát i jako samostatné jídlo. Je skvělý i zastudena, takže zbytek si můžete vzít druhý den do práce do krabičky.
Kuskusový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta; foto: Denis Henry foodblog
Denis Henry aneb Kulinární cesta za velkým snem
Denis Henry je foodbloger, který píše a provozuje Ondřej Mikoláš, jehož snem je vydat vlastní kuchařku. I to je jeden z důvodů, proč také vznikl tento blog.
Na blogu DenisHenry.cz se snaží dělat recepty tak, jak si myslí, že by mohly být nejlepší, a zároveň se snaží zachovat jejich originalitu. Líbí se mu jídla s příběhem, čehož si můžete všimnout i v některých receptech, jako je například Milánské rizoto, Caesar salát nebo Tarte Tatin.