Suroviny
- kuřecí paličky 8–12 ks
- mrkev 2 ks
- celer 2 řapíky
- cibule (větší) 1 ks
- červená paprika 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- kmín
- sůl
- pepř
Marináda
- med (tekutý) 1/2 hrnku
- dijonská hořčice 1/4 hrnku
- hořčičné semínko 1 lžička
- česnek (drcený) 2 lžičky
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- olivový olej 2 lžíce
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
- MARINÁDA: Smíchejte v misce všechny ingredience na marinádu. Kuře vložte do igelitového sáčku (nejlépe uzavíratelného), přilijte ¾ marinády, uzavřete a obsah protřepejte, aby se paličky obalily ze všech stran. Pak sáček vložte nejméně na 4 hodiny do lednice.
- Rozpalte troubu na 180 °C. Kuřecí paličky vysypte do pekáčku, podlijte půl hrnkem vody a pečte půl hodiny. Maso během pečení nezapomeňte potírat zbylou marinádou.
- Omyjte mrkve, řapíkatý celer, papriku, oloupejte cibuli. Papriku zbavte semínek a zeleninu nakrájejte na proužky. Vložte vše do zapékací misky, pokapejte olejem, posypte kmínem, osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte do trouby ke kuřeti a pečte 20 minut.
- Hotové kuře má temně medovou barvu a křupavou kůrčičku (a zelenina je měkká). Rozdělte obojí na talíře a podávejte s bagetou nebo chlebem.
- Prima tip: Zatoužíte-li po zdravějším způsobu úpravy, vyrovnejte paličky do trouby na olejem potřený rošt a ugrilujte. Zeleninu můžete upéct v ohnivzdorné misce zvlášť.