Suroviny
- kuřecí prsa (velká, rozklepaná na výšku 2,5 cm) 2 ks
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- olej 1 lžíce
- máslo 2 lžíce
- cibule (malá, nakrájená) 1 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 6 stroužků
- bílé víno 80 ml
- sušená rajčata (2 lžíce oleje uchovejte) 250 g
- hladká mouka 3 zarovnané lžíce
- kuřecí vývar 500 ml
- mléko (nebo 12% smetana) 750 ml
- oregano (sušené) 2 lžíce
- těstoviny (krátké ) 300 g
- baby špenát 300 g
- strouhaný parmazán 1 hrst
- mozzarella (nastrouhaná ) 1 hrst
- čedar (nastrouhaný čedar nebo ementál) 1 malá hrst
- hladkolistá petržel (nakrájená) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso osolte, opepřete, poprašte paprikou a potřete 2 lžičkami oleje. Zbylý olej rozehřejte ve velké pánvi na středně vysokém stupni, maso na něm z obou stran opečte dozlatova. Přesuňte ho na talíř a volně zakryjte alobalem.
- Ve stejné pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli a česnek, až cibule zesklovatí, trvá to asi 2 minuty. Vlijte víno a nechte 5 minut odvářet. Přidejte na proužky nakrájená sušená rajčata a 2 lžíce oleje z nálevu a nechte 1 až 2 minuty vařit, aby se uvolnila vůně.
- Vmíchejte mouku a minutu smažte. Pak vlijte vývar, 650 ml mléka a smetany, bylinky, sůl a pepř a nechte na velmi mírném stupni vařit. Vsypte těstoviny, občas promíchejte. Vařte 9 až 10 minut, až těstoviny začnou vláčnět a omáčka houstnout. Vmíchejte špenát a nechte ho zavadnout.
- Sejměte z plotýnky a rychle vmíchejte sýr. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji postupně zbylým mlékem a smetanou. Mějte na paměti, že při chladnutí dál houstne.
- Maso rozkrájejte na proužky a vmíchejte k těstovinám i se šťávou, kterou pustilo. Posypte petrželí a ihned podávejte.
PRIMA TIP: K pokrmu můžete přidat i podušené houby, osmaženou zeleninu, jako je cuketa, použít jiné maso, například vepřové, namísto rajčat použít konzervované kapie… možností je mnoho.