Suroviny
- kuřecí křídla 12 ks
Úžasňácká směs
- citronová kůra (z 1/2 chemicky neošetřeného citronu)
- pomerančová kůra (ze 1/4 chemicky neošetřeného pomeranče)
- třtinový cukr 3 lžíce
- mořská sůl 1 lžíce
- pepř (čerstvě mletý) 1 lžíce
- sušená cibule (granulovaná) 1 lžíce
- mletá uzená paprika 1 lžička
- chilli (lze vynechat) 1 lžička
Omáčka piri piri (450 ml)
- červené chilli papričky (čerstvé) 8 ks
- česnek (oloupaný) 3 stroužky
- olivový olej 180 ml
- jablečný ocet 50 ml
- bourbon 2 lžíce
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- mořská sůl 1 lžička
Úžasňácké směsi si připravte větší množství, hodí se i na ryby a zeleninu. Vydrží vám i několik měsíců v pokojové teplotě a ve vzduchotěsné nádobě. I omáčka Piri Piri vám ve vysterilizovaných sklenicích vydrží v lednici až 2 měsíce.
Křidýlka Piri Piri - suroviny, Foto: BBQ kuchařka
Postup přípravy
- Nejprve si připravte Úžasňáckou směs. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Citronovou a pomerančovou kůru rozestřete na kus pečicího papíru na plechu a pečete 10 minut, až kůra lehce zezlátne a odpaří se z ní všechna vlhkost. Do misky dejte 2 lžičky usušené kůry a pak zbytek uvedených přísad. Pokud chcete přidejte i lžičku chilli a vše důkladně zamíchejte.
- Vyndejte křidýlka z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Gril připravte metodou "žhavý kaňon", kdy uhlíky navršíte k protilehlým stěnám grilu tak, že vzniknou dvě žhavé stěny, takže vzniknou sekce s horkým přímým žárem a uprostřed chladnější prostor s nepřímým žárem. DOprostřed grilu dejte odkapávač. Přiklopte a nechte rozpálit jako venkovní pec - potřebujete teplotu okolo 150 stupňů.
- Ostrým nožem odkrojte špičky křídel, pak křidýlka roztáhněte a kůžičku uprostřed přořízněte, nalomte kloubek a křidýlka rozložte naplocho. Celá je důkladně potřete Úžasňáckou směsí a pak je položte na gril na nepřímý žár. Přiklopte a grilujte asi 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud nebudou křidýlka zlatohnědá a propečená.
- Mezitím si připravte Omáčku Piri Piri. Rozkrojte chilli papričky (ideálně v rukavicích), odstraňte semínka, nakrájejte je na jemné plátky a dejte do misky. Česnek nakrájejte na jemné plátky nebo nasekejte najemno a přidejte do misky spolu se zbylými přísadami. Dobře promíchejte. Máte-li mixér, můžete celou směs rozmixovat.
- 10 minut před koncem grilování, potřete křidýlka většinou Piri Piri omáčky a pak dál grilujte pod poklopem. Pokud chcete mít kůžičku křupavější, prostě gril odklopte, křidýlka na několik minut přesuňte na přímý žár a často je otáčejte.
- Křidýlka přesuňte na tác, potřete ještě trochou omáčky a podávejte.