Najděte si recept
Na co máte chuť?

Křidýlka Piri Piri
Úžasňácké směsi si připravte větší množství, hodí se i na ryby a zeleninu. Vydrží vám i několik měsíců v pokojové teplotě a ve vzduchotěsné nádobě. I omáčka Piri Piri vám ve vysterilizovaných sklenicích vydrží v lednici až 2 měsíce.
Křidýlka Piri Piri - suroviny, Foto: BBQ kuchařka
Suroviny (2-4 porce)
- kuřecí křídýlka 12 ks
Úžasňácká směs:
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- kůra ze 1/4 chemicky neošetřeného pomeranče
- tmavý třtinový cukr 3 lžíce
- mořská sůl 1 lžíce
- čerstvě mletý černý pepř 1 lžíce
- granulovaná sušená cibule 1 lžíce
- uzená mletá paprika 1 lžička
- mleté chilli (lze vynechat) 1 lžička
Omáčka Piri Piri (450 ml):
- čerstvé červené chilli papričky 8 ks
- česnek, oloupaný 3 stroužky
- Olivový olej 180 ml
- jablečný ocet 50 ml
- bourbon 2 lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
- mořská sůl 1 lžička
Postup
- Nejprve si připravte Úžasňáckou směs. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Citronovou a pomerančovou kůru rozestřete na kus pečicího papíru na plechu a pečete 10 minut, až kůra lehce zezlátne a odpaří se z ní všechna vlhkost. Do misky dejte 2 lžičky usušené kůry a pak zbytek uvedených přísad. Pokud chcete přidejte i lžičku chilli a vše důkladně zamíchejte.
- Vyndejte křidýlka z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Gril připravte metodou "žhavý kaňon", kdy uhlíky navršíte k protilehlým stěnám grilu tak, že vzniknou dvě žhavé stěny, takže vzniknou sekce s horkým přímým žárem a uprostřed chladnější prostor s nepřímým žárem. DOprostřed grilu dejte odkapávač. Přiklopte a nechte rozpálit jako venkovní pec - potřebujete teplotu okolo 150 stupňů.
- Ostrým nožem odkrojte špičky křídel, pak křidýlka roztáhněte a kůžičku uprostřed přořízněte, nalomte kloubek a křidýlka rozložte naplocho. Celá je důkladně potřete Úžasňáckou směsí a pak je položte na gril na nepřímý žár. Přiklopte a grilujte asi 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud nebudou křidýlka zlatohnědá a propečená.
- Mezitím si připravte Omáčku Piri Piri. Rozkrojte chilli papričky (ideálně v rukavicích), odstraňte semínka, nakrájejte je na jemné plátky a dejte do misky. Česnek nakrájejte na jemné plátky nebo nasekejte najemno a přidejte do misky spolu se zbylými přísadami. Dobře promíchejte. Máte-li mixér, můžete celou směs rozmixovat.
- 10 minut před koncem grilování, potřete křidýlka většinou Piri Piri omáčky a pak dál grilujte pod poklopem. Pokud chcete mít kůžičku křupavější, prostě gril odklopte, křidýlka na několik minut přesuňte na přímý žár a často je otáčejte.
- Křidýlka přesuňte na tác, potřete ještě trochou omáčky a podávejte.
Křidýlka Piri Piri , Foto: BBQ kuchařka
BBQ kuchařka
Autor: DJ BBQ
Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a skvělého BBQ kuchaře, který žije a dýchá jak vařením, tak bavením lidí.
Nejraději griluje na dřevě a dřevěném uhlí, na kterých připravuje vše od velkých kusů masa s dlouhou a pomalou přípravou až po „rychlopalné grilovačky“ a jídla, která nakrmí davy. K tomu přidává řadu „božích“ příloh, chuťovek a marinád, z kterých budete šílet.
Tato kuchařka je základním průvodcem ke grilování se zaručeně fungujícími recepty, celou řadou nejrůznějších BBQ technik, tipů a nápadů, které se hodí každému – od grilovacích začátečníků až po tvrdé jádro nadšenců.
Kniha vychází 18. 6. 2014, doporučená cena 267 Kč
DJ BBQ, Foto: David Loftus