Roláda
- králík (vykostěný ) 1 ks (cca 1200 g)
- špek 80 g
- česnek 5 stroužků
- hladkolistá petržel
- žampiony 2 ks
- smetana 4 lžíce
- vejce 1 ks
- potravinářský provázek (na svázání rolády)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- cibule 1 ks
- žampiony 5 ks
- demi-glace (Masna Kozí) 4 lžíce
Článek
16 výtečných receptů z králičího masa
Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Postup přípravy
- Rozprostřete vykostěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.
- Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Fáš dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.
- Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm. Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli – později budou součástí omáčky. Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečené podlévejte.
- Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte. Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.
- Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár minut do hrnce přidejte i hrášek. Brambory s hráškem sceďte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.