Roláda
- vykostěný králík 1 ks (cca 1200 g)
- špek 80 g
- Česnek 5 stroužků
- hladkolistá petržel
- žampióny 2 ks
- Smetana 4 lžíce
- Vejce 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- + provázek na svázání rolády
Omáčka
- Cibule 1 ks
- žampióny 5 ks
- demi glace (Masna Kozí) 4 lžíce
Pyré
- brambory 500 g
- Hrášek 250 g
- Smetana asi 100 ml
- Máslo 20 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Článek
16 výtečných receptů z králičího masa
Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Postup přípravy
- Rozprostřete vykostěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.
- Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Fáš dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.
- Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm. Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli – později budou součástí omáčky. Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečené podlévejte.
- Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte. Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.
- Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár minut do hrnce přidejte i hrášek. Brambory s hráškem sceďte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.