Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Koláč s hřiby

6 porcí
do 2 hodin
Koláč s hřiby
Koláč s hřiby Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina
Ač se to nezdá, s Francouzi máme mnoho společného. Odmyslíme-li si lásku k vínu, masu a omáčkám, sdílíme s nimi i radost ze sbírání hub. V koláči nejlépe vyniknou hřiby, které mají výraznou houbovou chuť, ale můžete je nahradit i liškami, směsí lesních hub nebo drobnými žampiony. 
Reklama
Reklama

Postup

  1. Mouku a sůl prosejte do mísy a rozkrájejte na ně polovinu másla. Pomocí nože ho zapracujte do mouky, až připomíná hrubou strouhanku. Použít můžete i prsty, ale těsto zbytečně nehněťte, bylo by po upečení tvrdé. Rozkrájejte navrch zbylé máslo a postupujte stejným způsobem, až těsto začne tvořit hrudky. V misce prošlehejte vejce s vodou a citronovou šťávou. Vytvořte uprostřed sypké směsi důlek, vlijte do něj vejce a rychle vypracujte hladké těsto. Nemusíte použít veškerou tekutinu. Kouli těsta zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice. Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na plátky. 
  2. Koláčovou formu (o průměru 22 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto vybalte a vyválejte na pomoučené ploše na plát o trochu větší než je forma. Vložte ho do formy a přečnívající okraje nechte volné (těsto nebude padat ze stran na dno). Formu uložte do lednice, než se rozehřeje trouba na 200 °C. 
  3. Na těsto položte pečicí papír, zatižte ho fazolemi a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až těsto zlehka zezlátne. 
  4. Mezitím připravte náplň. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, vsypte šalotky a houby a opékejte je zhruba 4–5 minut dozlatova. V míse prošlehejte vejce se smetanou, osolte a opepřete. 
  5. Formu s předpečeným těstem vytáhněte, sejměte pečicí papír, opatrně odkrojte přesahující okraje a na korpus vlijte vaječnou směs. Poklaďte rovnoměrně houbami a vraťte do trouby. Pečte 25–30 minut dozlatova, až náplň zpevní. 
Reklama
Koláč s hřiby
Koláč s hřiby
Francouzské dobrodružství Jamese Martina

Francouzské dobrodružství Jamese Martina
James Martin

80 klasických francouzských receptů 

Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem, kterého možná znáte z TV Paprika, na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství.

Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…

Vydalo nakladatelství Slovart.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama