Najděte si recept
Na co máte chuť?

Koláč s hřiby
Suroviny (6 porcí)
Těsto:
- hladká mouka 200 g
- sůl 1/4 lžičky
- studené máslo 100 g
- prošlehané vejce 1 ks
- ledová voda 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy a pomoučení
Náplň:
- šalotky 2 ks
- máslo 2 lžíce
- čerstvé hřiby 250 g
- vejce 4 ks
- smetana ke šlehání 200 ml
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Mouku a sůl prosejte do mísy a rozkrájejte na ně polovinu másla. Pomocí nože ho zapracujte do mouky, až připomíná hrubou strouhanku. Použít můžete i prsty, ale těsto zbytečně nehněťte, bylo by po upečení tvrdé. Rozkrájejte navrch zbylé máslo a postupujte stejným způsobem, až těsto začne tvořit hrudky. V misce prošlehejte vejce s vodou a citronovou šťávou. Vytvořte uprostřed sypké směsi důlek, vlijte do něj vejce a rychle vypracujte hladké těsto. Nemusíte použít veškerou tekutinu. Kouli těsta zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice. Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na plátky.
- Koláčovou formu (o průměru 22 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto vybalte a vyválejte na pomoučené ploše na plát o trochu větší než je forma. Vložte ho do formy a přečnívající okraje nechte volné (těsto nebude padat ze stran na dno). Formu uložte do lednice, než se rozehřeje trouba na 200 °C.
- Na těsto položte pečicí papír, zatižte ho fazolemi a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až těsto zlehka zezlátne.
- Mezitím připravte náplň. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, vsypte šalotky a houby a opékejte je zhruba 4–5 minut dozlatova. V míse prošlehejte vejce se smetanou, osolte a opepřete.
- Formu s předpečeným těstem vytáhněte, sejměte pečicí papír, opatrně odkrojte přesahující okraje a na korpus vlijte vaječnou směs. Poklaďte rovnoměrně houbami a vraťte do trouby. Pečte 25–30 minut dozlatova, až náplň zpevní.
Francouzské dobrodružství Jamese Martina
80 klasických francouzských receptů
Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem, kterého možná znáte z TV Paprika, na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství.
Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…
Vydalo nakladatelství Slovart.