James Martin

Koláč s hřiby

Moje hodnocení
3x

Ač se to nezdá, s Francouzi máme mnoho společného. Odmyslíme-li si lásku k vínu, masu a omáčkám, sdílíme s nimi i radost ze sbírání hub. V koláči nejlépe vyniknou hřiby, které mají výraznou houbovou chuť, ale můžete je nahradit i liškami, směsí lesních hub nebo drobnými žampiony. 

6 porcí
60 minut
francouzská

Těsto

  • hladká mouka 200 g
  • sůl 1/4 lžičky
  • studené máslo 100 g
  • prošlehané vejce 1 ks
  • ledová voda 2 lžíce
  • citronová šťáva 1 lžička
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy a pomoučení

Náplň

  • šalotky 2 ks
  • máslo 2 lžíce
  • čerstvé hřiby 250 g
  • vejce 4 ks
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Mouku a sůl prosejte do mísy a rozkrájejte na ně polovinu másla. Pomocí nože ho zapracujte do mouky, až připomíná hrubou strouhanku. Použít můžete i prsty, ale těsto zbytečně nehněťte, bylo by po upečení tvrdé. Rozkrájejte navrch zbylé máslo a postupujte stejným způsobem, až těsto začne tvořit hrudky. V misce prošlehejte vejce s vodou a citronovou šťávou. Vytvořte uprostřed sypké směsi důlek, vlijte do něj vejce a rychle vypracujte hladké těsto. Nemusíte použít veškerou tekutinu. Kouli těsta zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice. Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na plátky.
  2. Koláčovou formu (o průměru 22 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto vybalte a vyválejte na pomoučené ploše na plát o trochu větší než je forma. Vložte ho do formy a přečnívající okraje nechte volné (těsto nebude padat ze stran na dno). Formu uložte do lednice, než se rozehřeje trouba na 200 °C.
  3. Na těsto položte pečicí papír, zatižte ho fazolemi a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až těsto zlehka zezlátne.
  4. Mezitím připravte náplň. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, vsypte šalotky a houby a opékejte je zhruba 4–5 minut dozlatova. V míse prošlehejte vejce se smetanou, osolte a opepřete.
  5. Formu s předpečeným těstem vytáhněte, sejměte pečicí papír, opatrně odkrojte přesahující okraje a na korpus vlijte vaječnou směs. Poklaďte rovnoměrně houbami a vraťte do trouby. Pečte 25–30 minut dozlatova, až náplň zpevní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty