Suroviny
- mleté maso (mix hovězí a vepřové) 500 g
- bílý rohlík 1 ks
- Mléko 100 ml
- střední mrkev 1 ks
- střední petržel 1 ks
- kousek celeru
- nakrájená sušená rajčata v oleji 2 lžíce
- strouhaný parmazán 1 lžíce
- Vejce 1 ks
- Máslo 2 lžíce
- hrst plocholisté petržele
- sůl, pepř
Postup přípravy
- Na kostičky nakrájený rohlík, housku nebo bílý toustový chleba zalijte mlékem a nechte pečivo nasáknout.
- Kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle, na pánvi ji orestujte na másle a nechte zchladnout.
- Do mísy k pečivu a mléku přidejte mleté maso (použijte doma namleté nebo kvalitní od řezníka, aby neobsahovalo moc vody), orestovanou kořenovou zeleninu, vejce, nakrájená sušená rajčata, parmazán a nasekané lístky čerstvé plocholisté petrželky.
- Dosolte, opepřete a důkladně, nejlépe rukama, promíchejte.
- Tuto směs nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočívat.
- Poté z ní vytvarujte menší karbanátky a zprudka je opečte z obou stran na rozpáleném grilu nebo na trošce oleje na pánvi. Karbanátky lze také péct v troubě na 180 °C na plechu s pečicím papírem.