Těsto
- bílky 135 g
- cukr krupice 135 g
- žloutky 90 g
- hladká mouka 135 g
- cukr moučka na posypání
Lemon curd
- citronová šťáva 75 ml
- cukr moučka 60 g
- vejce 50 g
- žloutky 40 g
- máslo 50 g
Jogurtová pěna
- želatina 5 plátků
- citronová šťáva 40 g
- krémový jogurt Farmář Hollandia 100 g
- cukr krupice 53 g
- voda 13 g
- bílky 25 g
- smetana ke šlehání 150 g
Jahodový kompot
- jahody 200 g
- limetová kůra
- čerstvá bazalka
- jahodové pyré 2 lžíce
Postup přípravy
- Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Rychle vmíchejte žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplňte do zdobicího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvořte dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvořte rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypte moučkovým cukrem. Pečte na 180 °C přibližně 7 minut.
- Připravte lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejte za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Míchejte tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidejte máslo, zamíchejte a nechte vychladnout.
- Následuje příprava jogurtové pěny. Z citronové šťávy oddělte dvě třetiny. Šťávu zahřejte společně se želatinou.
- Zbylou třetinu citronové šťávy smíchejte s jogurtem.
- Smetanu vyšlehejte dotuha.
- Cukr a vodu zahřejte na 121 °C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začněte šlehat bílky. Rozvar přilijte do bílků a šlehejte do vychladnutí.
- Do takto připravené vychladlé bílkové směsi jemně vmíchejte nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
- Na jahodový kompot nadrobno nakrájejte čerstvé jahody a bazalku. Přidejte limetovou kůru a jahodové pyré. Dobře promíchejte.
- Do formy s odnímatelným dnem vložte korpus a okraje vyložte pečenými proužky. Dno pokryjte polovinou jogurtové pěny, následuje polovina lemon curd a vše uzavřete druhým korpusem. Postup opakujte. Druhý korpus opět pokryjte zbylou pěnou a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
- Hotový dort ozdobte čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžete jej posypat moučkovým cukrem.
Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem 2 Zdroj: archiv Hollandia