archiv Hollandia

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Moje hodnocení
16x

Říká se, že láska prochází žaludkem. Na tom určitě něco bude. Přestože partnera nejspíše hýčkáte vaším kulinárním uměním po celý rok, zkuste ho překvapit! Čím? Třeba lahodným dezertem od nadané Magdalény Murínové, která je členkou juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

1 porce
60 minut

Těsto

Lemon curd

Jogurtová pěna

Jahodový kompot

Postup přípravy

  1. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Rychle vmíchejte žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplňte do zdobicího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvořte dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvořte rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypte moučkovým cukrem. Pečte na 180 °C přibližně 7 minut.
  2. Připravte lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejte za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Míchejte tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidejte máslo, zamíchejte a nechte vychladnout.
  3. Následuje příprava jogurtové pěny. Z citronové šťávy oddělte dvě třetiny. Šťávu zahřejte společně se želatinou.
  4. Zbylou třetinu citronové šťávy smíchejte s jogurtem.
  5. Smetanu vyšlehejte dotuha.
  6. Cukr a vodu zahřejte na 121 °C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začněte šlehat bílky. Rozvar přilijte do bílků a šlehejte do vychladnutí.
  7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi jemně vmíchejte nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
  8. Na jahodový kompot nadrobno nakrájejte čerstvé jahody a bazalku. Přidejte limetovou kůru a jahodové pyré. Dobře promíchejte.
  9. Do formy s odnímatelným dnem vložte korpus a okraje vyložte pečenými proužky. Dno pokryjte polovinou jogurtové pěny, následuje polovina lemon curd a vše uzavřete druhým korpusem. Postup opakujte. Druhý korpus opět pokryjte zbylou pěnou a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
  10. Hotový dort ozdobte čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžete jej posypat moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Hollandia


Přečtěte si také

Recepty