Bylinková strouhanka
- hladkolistá petržel 5 snítek
- rozmarýn 2 snítky
- máta 1 snítka
- strouhanka 150 g
- sůl 1/2 lžičky
Jehněčí hřbet
- jehněčí hřbet 800 g
- olivový olej 2 lžíce
- hořčice (na potření)
- máslo 2 plátky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Vinný přeliv
- rozmarýn 2 snítky
- červené víno 150 ml
- máslo 50 g
Šťouchané brambory
- brambory 1 kg
- pažitka (nasekaná) 1 hrst
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Bylinková strouhanka: Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte.
- Jehněčí hřbet: Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm orestujte jehněčí hřbet. Poté pánev vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut. Poté pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíce natiskněte. Takto vložte znovu na pánev a pečte dalších 15 minut 180 °C. Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si na funkci gril rozehřejte na 220 °C. Pánev vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek. Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minutek odpočinout.
- Vinný přeliv: Z pánve, kde se pekl hřbet, odstraňte kusy pečené strouhanky a pánev co nejvíce rozehřejte. Přidejte rozmarýn a červené víno. Víno na pánvi svařte a zredukujte, aby se odpařila tekutina a alkohol. Na závěr přidejte máslo, které víno zjemní a lehce zahustí.
- Šťouchané brambory: V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je oloupejte a našťouchejte. Přidejte k nim hrst nasekané pažitky a petržele. Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí.
- Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky - krájejte vždy mezi žebry. Na talíř naservírujte šťouchané brambory, plátek jehněčího a vše zalijte trochou vinného přelivu.
PRIMA TIP: MORA a příjemné chvíle s rodinou patří dohromady už bezmála dvě stě let. A protože dobré jídlo a pečení ve většině rodin nemůže chybět, přichází MORA s celoroční akcí, kdy zákazníci získají při koupi jakékoliv vestavné trouby MORA 10 balení mouky zdarma až domů. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.