Suroviny
- římský salát (jen křehké vnitřní lístky) nebo ½ kg srdíček (Little Gem) 2 hlávky
Krutony
- starší žemle nebo rohlíky či ½ starší bagety, nakrájené či natrhané na kousky 2–3 ks
- olivový olej 60 ml
- velký stroužek česneku, oloupaný 1 ks
Zálivka
- filátka ančoviček, okapaná 6 ks
- malý stroužek česneku 1 ks
- žloutky z velkých vajec 2 ks
- šťáva z 1 citronu
- dijonská hořčice 3/4 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- kvalitní rostlinný olej 120 ml
- najemno nastrouhaný parmazán 3 lžíce + kousek na dokončení
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Listy salátu pečlivě propláchněte a osušte je. Na krutony promíchejte olivový olej s rozdrceným česnekem, olej přeceďte (tak se při pečení nebude rozdrcený česnek pálit) a zakapejte jím kousky pečiva na plechu. Dobře promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 10 minut.
- Ančovičky nakrájejte nadrobno a v misce rozetřete s česnekem a špetkou soli. Zašlehejte žloutky, 2 lžíce citronové šťávy a hořčici. Po kapkách zašlehávejte nejprve olivový a pak rostlinný olej, asi jako když připravujete domácí majonézu. Až vznikne hustá a lesklá směs, vmíchejte k ní parmazán a dochuťte ji solí a pepřem, případně další citronovou šťávou.
- Listy salátu dejte do velké mísy, vsypte krutony, vlijte zálivku a nejlépe rukama vše zlehka promíchejte tak, aby zálivka hezky přilnula k listům. Navrch nejlépe škrabkou naloupejte pár hoblinek parmazánu.
PRIMA TIP: Pokud chcete salát podávat s kuřetem, použijte jednoduše ogrilované, orestované nebo upečené kuřecí prsíčko, nakrájené přes vlákno na proužky, které nasypte navrch salátu.
Jednoduše geniální salát Caesar Zdroj: Marek Kučera