Suroviny
- římský salát (jen křehké vnitřní lístky nebo ½ kg srdíček (Little Gem)) 2 hlávky
Krutony
- pečivo (starší žemle nebo rohlíky či ½ starší bagety, nakrájené či natrhané na kousky) 2–3 ks
- olivový olej 60 ml
- česnek (velký stroužek, oloupaný) 1 ks
Zálivka
- ančovička (filátka, okapaná) 6 ks
- česnek (malý stroužek ) 1 ks
- žloutek (z velkých vajec) 2 ks
- citronová šťáva z 1 citronu
- dijonská hořčice 3/4 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- rostlinný olej (kvalitní ) 120 ml
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný ) 3 lžíce + kousek na dokončení
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Listy salátu pečlivě propláchněte a osušte je. Na krutony promíchejte olivový olej s rozdrceným česnekem, olej přeceďte (tak se při pečení nebude rozdrcený česnek pálit) a zakapejte jím kousky pečiva na plechu. Dobře promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 10 minut.
- Ančovičky nakrájejte nadrobno a v misce rozetřete s česnekem a špetkou soli. Zašlehejte žloutky, 2 lžíce citronové šťávy a hořčici. Po kapkách zašlehávejte nejprve olivový a pak rostlinný olej, asi jako když připravujete domácí majonézu. Až vznikne hustá a lesklá směs, vmíchejte k ní parmazán a dochuťte ji solí a pepřem, případně další citronovou šťávou.
- Listy salátu dejte do velké mísy, vsypte krutony, vlijte zálivku a nejlépe rukama vše zlehka promíchejte tak, aby zálivka hezky přilnula k listům. Navrch nejlépe škrabkou naloupejte pár hoblinek parmazánu.
PRIMA TIP: Pokud chcete salát podávat s kuřetem, použijte jednoduše ogrilované, orestované nebo upečené kuřecí prsíčko, nakrájené přes vlákno na proužky, které nasypte navrch salátu.