redakce Prima FRESH

Jednoduše geniální salát Caesar

Moje hodnocení
10x

Ve své původní podobě je salát Caesar jednoduchou kompilací několika málo surovin. A je také důkazem, že v jednoduchosti je síla. Vždyť tento pokrm si od chvíle vzniku před 95 lety podmanil téměř celý svět. Naučte se ho s námi připravit tak, jak ho jeho tvůrce Caesar Cardini stvořil.

4 porce
30 minut
americká

Suroviny

  • římský salát (jen křehké vnitřní lístky nebo ½ kg srdíček (Little Gem)) 2 hlávky

Krutony

  • pečivo (starší žemle nebo rohlíky či ½ starší bagety, nakrájené či natrhané na kousky) 2–3 ks
  • olivový olej 60 ml
  • česnek (velký stroužek, oloupaný) 1 ks

Zálivka

Postup přípravy

  1. Listy salátu pečlivě propláchněte a osušte je. Na krutony promíchejte olivový olej s rozdrceným česnekem, olej přeceďte (tak se při pečení nebude rozdrcený česnek pálit) a zakapejte jím kousky pečiva na plechu. Dobře promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 10 minut.
  2. Ančovičky nakrájejte nadrobno a v misce rozetřete s česnekem a špetkou soli. Zašlehejte žloutky, 2 lžíce citronové šťávy a hořčici. Po kapkách zašlehávejte nejprve olivový a pak rostlinný olej, asi jako když připravujete domácí majonézu. Až vznikne hustá a lesklá směs, vmíchejte k ní parmazán a dochuťte ji solí a pepřem, případně další citronovou šťávou.
  3. Listy salátu dejte do velké mísy, vsypte krutony, vlijte zálivku a nejlépe rukama vše zlehka promíchejte tak, aby zálivka hezky přilnula k listům. Navrch nejlépe škrabkou naloupejte pár hoblinek parmazánu.

PRIMA TIP: Pokud chcete salát podávat s kuřetem, použijte jednoduše ogrilované, orestované nebo upečené kuřecí prsíčko, nakrájené přes vlákno na proužky, které nasypte navrch salátu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty