Suroviny
- špagety 400 g
- guanciale (kořeněné vepřové líčko) (slanina nebo uzený bůček) 200 g
- parmazán 100 g
- máslo 50 g
- česnek 2 stroužky
- žloutek 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve dejte do velkého hrnce vařit vodu a hodně ji osolte. Jakmile se začne voda vařit, vložte do ní špagety a uvařte je na skus.
- Mezitím nakrájejte najemno slaninu, nastrouhejte parmazán a rozmáčkněte česnek ve slupce. Následně ve velké pánvi rozehřejte máslo a vsypte do něj slaninu a česnek. Slaninu nechte na středním ohni osmažit dozlatova. Česnek nechte rozvonět a vyndejte jej.
- Stáhněte plamen na mírný stupeň, těstoviny slijte a přidejte do pánve ke slanině.
- V mističce vedle prošlehejte žloutky se sýrem a vlijte do těstovin. Vše důkladně promíchejte a sundejte z plamene.
- Na talíři špagety opepřete, osolte a zasypte parmazánem podle chuti.
PRIMA TIP: V případě takto jednoduchých receptů velmi záleží na kvalitě použitých surovin. Vybírejte kvalitní těstoviny ze semoliny, ideálně vyrobené tradičně v bronzové raznici, které mají hrubší povrch a lépe na nich ulpívá omáčka. Vyzkoušejte třeba Spaghetti Bio, Rusticella d‘Abruzzo z obchodu edelikatesy.cz. V jejich nabídce najdete i omáčku Sugo alla Carbonara, kterou můžete přidat do jídla a která díky sýru pecorino ještě zvýrazní chuť celého pokrmu.