Suroviny
- dijonská hořčice 1 lžička
- citronová šťáva (čerstvá ) 1 lžíce
- žloutek (větší vaječný ) 1 ks
- rostlinný olej 120 ml
- extra virgin olivový olej 160 ml
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- šafrán (vlákna šafránu namočená v několika kapkách vlažné vody) 1/4 lžičky
- nové brambory (malé ) 450 g
- hladkolistá petržel (lístky ) 3 snítky
- mořská sůl (jemná )
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Ve středně velké míse smíchejte dohromady hořčici, citronovou šťávu, vaječný žloutek a ½ lžičky soli. Postupně za stálého míchání přilívejte rostlinný i olivový olej. Poté přidejte česnek a šafrán a dále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Osolte a opepřete.
- Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna, a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se neměla dotýkat jeho dna. Do pařáčku vložte brambory, přikryjte pokličkou a vařte v páře cca 15 minut doměkka.
- Brambory lehce osolte a posypte petrželovou natí. Podávejte s omáčkou aïoli k namáčení.
Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami 2 Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně