Mimi Thorisson

Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami

Moje hodnocení
3x

Aïoli je jedna ze základních omáček, na kterých stojí francouzská kuchyně. Díky dochucení dijonskou hořčicí, citronovou šťávou a česnekem, má tahle omáčka zajímavou chuť, která se hodí k méně výrazným potravinám. Zkuste je servírovat s lahodnými novými bramborami – perfektní spojení, které bude příjemnou změnou k našemu tradičnímu tvarohu.

4 porce
30 minut
francouzská

Suroviny

  • dijonská hořčice 1 lžička
  • citronová šťáva (čerstvá citronová šťáva) 1 lžíce
  • větší vaječný žloutek 1 ks
  • jemná mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • rostlinný olej 120 ml
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 160 ml
  • česnek, nasekaný nadrobno 2 stroužky
  • šafrán (vlákna šafránu namočená v několika kapkách vlažné vody) 1/4 lžičky
  • malé nové brambory 450 g
  • lístky hladkolisté petržele 3 snítky

Postup přípravy

  1. Ve středně velké míse smíchejte dohromady hořčici, citronovou šťávu, vaječný žloutek a ½ lžičky soli. Postupně za stálého míchání přilívejte rostlinný i olivový olej. Poté přidejte česnek a šafrán a dále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Osolte a opepřete.
  2. Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna, a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se neměla dotýkat jeho dna. Do pařáčku vložte brambory, přikryjte pokličkou a vařte v páře cca 15 minut doměkka.
  3. Brambory lehce osolte a posypte petrželovou natí. Podávejte s omáčkou aïoli k namáčení.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mimi Thorisson

Knihy Omega Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty