zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami
Autor: Francouzská venkovská kuchyně Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami

Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami

Hodnoceno: 3x
Aïoli je jedna ze základních omáček, na kterých stojí francouzská kuchyně. Díky dochucení dijonskou hořčicí, citronovou šťávou a česnekem, má tahle omáčka zajímavou chuť, která se hodí k méně výrazným potravinám. Zkuste je servírovat s lahodnými novými bramborami – perfektní spojení, které bude příjemnou změnou k našemu tradičnímu tvarohu.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte dohromady hořčici, citronovou šťávu, vaječný žloutek a ½ lžičky soli. Postupně za stálého míchání přilívejte rostlinný i olivový olej. Poté přidejte česnek a šafrán a dále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Osolte a opepřete.
  2. Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna, a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se neměla dotýkat jeho dna. Do pařáčku vložte brambory, přikryjte pokličkou a vařte v páře cca 15 minut doměkka.
  3. Brambory lehce osolte a posypte petrželovou natí. Podávejte s omáčkou aïoli k namáčení.
Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami
Autor: Francouzská venkovská kuchyně Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami

reklama

Francouzská venkovská kuchyně
Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.