Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně
Aïoli je jedna ze základních omáček, na kterých stojí francouzská kuchyně. Díky dochucení dijonskou hořčicí, citronovou šťávou a česnekem, má tahle omáčka zajímavou chuť, která se hodí k méně výrazným potravinám. Zkuste je servírovat s lahodnými novými bramborami – perfektní spojení, které bude příjemnou změnou k našemu tradičnímu tvarohu.
4 porce
30 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Ve středně velké míse smíchejte dohromady hořčici, citronovou šťávu, vaječný žloutek a ½ lžičky soli. Postupně za stálého míchání přilívejte rostlinný i olivový olej. Poté přidejte česnek a šafrán a dále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a není krémová. Osolte a opepřete.
-
Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna, a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se neměla dotýkat jeho dna. Do pařáčku vložte brambory, přikryjte pokličkou a vařte v páře cca 15 minut doměkka.
-
Brambory lehce osolte a posypte petrželovou natí. Podávejte s omáčkou aïoli k namáčení.
Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami 2
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Jednoduchá omáčka aïoli s novými bramborami 2
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně