Suroviny
- bílá cibule 100 g
- olivový olej 1 lžíce
- brambory (syrové brambory (varný typ B)) 300 g
- zeleninový vývar 1 litr
- medvědí česnek (čerstvý medvědí česnek, nakrájený nahrubo) 7 g
- hladkolistá petržel (hladkolistá petržel, nasekaná nahrubo) 10 g
- pažitka (čerstvá pažitka, nasekaná nahrubo) 10 g
- listový špenát (čerstvý špenát, nasekaný nahrubo) 200 g
- libovolný smetanový sýr 100 g
- mandlové lupínky 20 g
- balkánský sýr (balkánský sýr, nadrobený) 80 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Připravte hrnec a na středním plameni v něm rozpalte olivový olej. Jakmile bude olej rozpálený, přidejte do hrnce cibuli a restujte 3 minuty stále na středním plameni. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky o velikosti 1 cm. Jakmile bude cibule orestovaná, připravené brambory přidejte do hrnce a zalijte vývarem. Hrnec přiklopte pokličkou a vařte na středním plameni 15–17 minut.
- Po uplynutí uvedeného času plamen vypněte a do hrnce vložte medvědí česnek, petrželovou nať, pažitku a špenát. Osolte a opepřete, vše promíchejte a bylinky a špenát nechte lehce zplihnout. Poté připravte tyčový mixér a obsah hrnce důkladně mixujte alespoň 2 minuty. Následně přidejte smetanový sýr a mixujte další 2 minuty.
- Polévka by měla mít hladkou konzistenci; pokud by se vám nepodařila rozmixovat zcela dohladka, použijte před podáváním sítko. Hotovou polévku rozdělte do talířů, každou porci posypte mandlemi a nadrobeným balkánským sýrem a podávejte.
PRIMA TIP: Polévku můžete ještě před podáváním ozdobit výhonky hrášku nebo libovolnými klíčky.
Jarní špenátová polévka s bylinkami Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál