Suroviny
- vepřové maso (vepřové karé) 120 g
- vepřový bůček 120 g
- vepřová krkovice 120 g
- kuřecí játra 50 g
- uzený vepřový bůček 50 g
- šalotka 50 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- vepřová bránice
- vejce 1 ks
- vývar (silný z vepřových nožiček) 200 ml
- sušený tymián
- hladkolistá petržel
- muškátový oříšek 1 špetka
- rum
- alkohol (cognac)
- bobkový list
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuřecí játra nakrájejte na kostičky, přidejte cognac a nechte 10 min macerovat.
- Šalotky nakrájejte najemno, krátce orestujte na olivovém oleji a nechte zchladnout.
- Vepřové maso i uzený bůček nakrájejte na asi 1cm kostky, přidejte vejce, macerovaná kuřecí játra, orestované šalotky i s olivovým olejem, ochuťte solí, pepřem, muškátem, rumem, přidejte jemně posekaný tymián a petržel.
- Vepřovou bránicí vyložte terinu, přidejte masovou směs, okraje bránice přeložte přes sebe, poklaďte bobkovými listy, pokapejte olivovým olejem, opepřete a dejte do lednice nejlépe přes noc, tak aby se směs rozležela.
- Terinu pečte zakrytou ve vodní lázni na 180 °C cca 2 hodiny. Po upečení zalijte horkým vývarem z vepřových nožiček a dejte do lednice. Terinu nechte alespoň 48 hodin odležet.
- Servírujte s nakládanými okurčičkami (cornichons), dijonskou hořčicí, jablečným čatní a opečeným chlebem.
Jak to bylo šéfe? Terrine de Campagne – francouzská venkovská terina podle Jana Kracíka 2 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo šéfe? Terrine de Campagne – francouzská venkovská terina podle Jana Kracíka 3 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: