Koprovka
- smetana (31%) 500 ml
- jablečný ocet 150 ml
- bílé víno 150 ml
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- vývar (masový nebo zeleninový) 100 ml
- cukr
- bobkový list 3 ks
- nové koření 5 kuliček
- máslo 1 lžíce
- kopr (čerstvý ) 200 g + 50 g na ozdobení
- vařené brambory (k podávání) 600 g
- vejce (k podávání) 4 ks
- pepř celý 5 kuliček
- sůl (sůl)
Houbový duxelle
Postup přípravy
- Cibuli a česnek nakrájejte a lehce orestujte na másle. Přilijte víno, ocet a nechte zredukovat téměř dosucha. Poté přilijte smetanu, vývar, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte přesekaný kopr, přiveďte k varu a odstavte. Zachlaďte a nechte do druhého dne odstát v lednici.
- Druhý den opatrně přiveďte k varu, omáčku přeceďte a svařte na potřebnou konzistenci, dochuťte do sladkokysela.
- Uvařené brambory nakrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je orestujte dozlatova.
- Vejce uvařte sous vide 63 °C 1: hodinu a 15 minut.
- Šalotku a česnek jemně nakrájejte, poté krátce zarestujte. Přidejte nadrobno nasekané žampiony, podlijte bílým vínem, přidejte tymián a nechte kompletně odvařit tekutinu. Poté jen zakápněte smetanou, aby se směs lehce slepila.
- Do talíře dejte opečené brambory, uvařené vejce, houbový duxelle, vše zalijte připravenou omáčkou, posypte nasekaným čerstvým koprem a dozdobte koprovým olejem.
Jak to bylo, šéfe? Legendární koprovka od Pavla Býčka z The Eatery 2 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Jak to bylo, šéfe? Legendární koprovka od Pavla Býčka z The Eatery 2 Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: