Suroviny
- vepřové maso (vepřová výstelka pánevní) 8 ks
- mrkev 2 ks
- cibule (větší ) 2 ks
- celer 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- kopr 100 g
- bílé víno (suché ) 300 ml
- hladká mouka 100 g
- máslo 100 g
- smetana 300 g
- demi-glace 150 ml
- olej
- ocet (koprový ocet) 100 ml
- kyselé okurky (nejlépe domácí nebo znojemské) 150 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Tvarohový knedlík
- máslo 100 g
- tvaroh 400 g
- toustový chléb (tramezzini) 150 g
- vejce 4 ks
- hrubá krupice (krupička nebo hrubá mouka) 3 lžíce
Postup přípravy
- Vepřové maso osolte a lehce opepřete. Obalte v hladké mouce a na oleji z obou stran lehce orestujte. Zeleninu nakrájejte na větší kousky a v kastrolu na másle a trošce oleje pomalu opékejte asi 4 minuty. Zalijte vínem, polovinu nechte odvařit, přidejte nať z kopru a dolijte troškou zeleninového vývaru. Přidejte opečené maso a zakryté duste (nejlépe v troubě na 160 °C cca 1,5 hod. doměkka).
- Když je maso krásně měkké, vyjměte ho z kastrolu. K zelenině přilijte koprový ocet a vše společně rozmixujte. Přeceďte přes jemné sítko, zjemněte smetanou, přidejte demi glace. Vše společně provařte a před servisem zjemněte troškou másla.
- Toastový chléb nakrájejte na mini kostičky, které nechte následně důkladně vysušit např. v troubě na 80 °C. Tvaroh, vejce a úplně změklé máslo dejte do kotlíku na šlehání. Osolte a důkladně prošlehejte. Přidejte krupici a vyschlý toastový chléb. Lehce promíchejte zakryjte a nechte aspoň 30 minut v chladu odpočinout. Poté na lehce navlhčený stůl položte dvě vrstvy potravinářské folie, na kraj rozprostřete tvarohovou masu, zamotejte a pevně zavažte oba konce. Vařte v páře na 100 °C 25 minut.
- Těsně před servisem opečte kolečka knedlíčků na másle dozlatova.
- Při servisu zdobte čerstvým koprem, koprovým olejem, na mini kostičky nakrájenými okurkami a zavařenou karotkou.
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: