Suroviny
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule 2 ks
- mleté maso (hovězí nebo směs) 250 g
- čubrica (bulharské kořeni) 1/2 lžičky
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- červená paprika 1 ks
- česnek 3 stroužky
- cukr krupice 1 lžíce
- rajčatový protlak (malý ) 140 g
- hladká mouka 2 lžíce
- uzená paprika (mletá ) 1 lžíce
- vývar (nebo voda) 1,5 litru
- brambory (větší) 3 ks
- bobkový list 3 ks
- saturejka (sušená ) 1 lžíce
- bílé fazole (máslové) 1 plechovka (400 g)
- hladkolistá petržel (nebo špenát nebo medvědí česnek)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve větším hrnci na oleji orestujte nahrubo nakrájené cibule. Přidejte mleté maso a orestujte ho dohněda s čubricí, snažte se maso rozdělit na malé kousky.
- Poté přidejte mrkev, řapíkatý celer a červenou papriku nakrájené na kostičky, restujte asi 3 minuty, pak přihoďte nasekaný česnek a restujte další minutu.
- Přisypte cukr, hladkou mouku a uzenou papriku a také přidejte rajčatový protlak. Vše krátce promíchejte, jen aby se paprika stihla rozvonět, a zalijte chladným vývarem nebo vodou. Metličkou důkladně a dohladka rozmíchejte.
- Přihoďte na kostičky nakrájené brambory, polévku osolte a opepřete, přidejte bobkové listy a saturejku.
- Vařte 15 minut, poté přidejte slité máslové fazole a vařte dalších 8 minut.
- Nakonec přidejte něco zeleného – klasicky nasekanou hladkolistou petržel, ale skvělý je i nahrubo nasekaný medvědí česnek nebo špenát.
Gulášová fazolačka s mletým masem 2 Zdroj: Klára Michalová