Yotam Ottolenghi

Fazolová kaše s omáčkou muhammara

Moje hodnocení
10x

Muhammara je levantský kořeněný dip z červených paprik a vlašských ořechů. Papriky nemusíte loupat, když je rozmixujete, ale pokud chcete, můžete slupku odstranit – po upečení je ihned přetáhněte potravinářskou fólií, aby se zapařily a jakmile zchladnou, oloupejte je. Kombinace pečených paprik a fazolí je zemitá, hřejivá a překvapivě harmonická.

6 porcí
60 minut

Kaše

Omáčka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C, plech vyložte pečicím papírem. Papriky rozpulte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na čtverce. Promíchejte je s olejem a rozložte na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Přidejte česnek a pokračujte v pečení 15 minut, dokud papriky nezměknou a slupky nezačnou černat a česnek není zlatohnědý.
  2. Mezitím orestujte nasucho na středním stupni ořechy a nasekejte je nahrubo.
  3. Fazole slijte, propláchněte vodou a nechte okapat v cedníku. Na kaši neloupejte česnek, ale zmáčkněte ho naplocho nožem. V hluboké pánvi rozehřejte olej, ztlumte na střední stupeň, přidejte česnek a snítky tymiánu a restujte 2–3 minuty, až česnek začne karamelizovat. Vyjměte ho, tymián přesuňte do misky, zalijte ho 2 lžičkami oleje a zbylý ochucený olej vlijte do mixéru. Přidejte okapané fazole, 1 lžíci vody a ½ lžičky soli. Rozmixujte dohladka, případně přilijte trochu vody.
  4. Papriky, česnek, otrhané tymiánové lístky, mletou uzenou papriku, chilli vločky, ocet, vlašské ořechy a ½ lžičky soli rozmixujte na hrubou pastu.
  5. Na talíř naservírujte fazolovou kaši, zadní stranou lžíce v ní vytvořte prohlubeň – jako misku a vložte do ní paprikovou omáčku. Ozdobte křupavými snítkami tymiánu a zakápněte ochuceným olejem.

PRIMA TIP: Fazolová kaše s pikantní omáčkou se báječně hodí na piknik nebo párty. Obojí můžete připravit až tři dny předem a uložit v uzavíratelné krabičce do lednice. Omáčku muhammara využijete i v sendviči, jako dip k zelenině, na salátu nebo ke grilovanému masu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty