Kaše
- fazole (máslové ) 2 plechovky (po 400 g)
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 100 ml
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
Omáčka
- červená paprika 5 ks (850 g)
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 8 stroužků
- vlašské ořechy 60 g
- tymián (lístky ) 1 lžíce
- uzená paprika (sladká ) 3/4 lžičky
- chilli (chilli vločky) 1/4 lžičky
- balzamikový ocet 2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C, plech vyložte pečicím papírem. Papriky rozpulte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na čtverce. Promíchejte je s olejem a rozložte na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Přidejte česnek a pokračujte v pečení 15 minut, dokud papriky nezměknou a slupky nezačnou černat a česnek není zlatohnědý.
- Mezitím orestujte nasucho na středním stupni ořechy a nasekejte je nahrubo.
- Fazole slijte, propláchněte vodou a nechte okapat v cedníku. Na kaši neloupejte česnek, ale zmáčkněte ho naplocho nožem. V hluboké pánvi rozehřejte olej, ztlumte na střední stupeň, přidejte česnek a snítky tymiánu a restujte 2–3 minuty, až česnek začne karamelizovat. Vyjměte ho, tymián přesuňte do misky, zalijte ho 2 lžičkami oleje a zbylý ochucený olej vlijte do mixéru. Přidejte okapané fazole, 1 lžíci vody a ½ lžičky soli. Rozmixujte dohladka, případně přilijte trochu vody.
- Papriky, česnek, otrhané tymiánové lístky, mletou uzenou papriku, chilli vločky, ocet, vlašské ořechy a ½ lžičky soli rozmixujte na hrubou pastu.
- Na talíř naservírujte fazolovou kaši, zadní stranou lžíce v ní vytvořte prohlubeň – jako misku a vložte do ní paprikovou omáčku. Ozdobte křupavými snítkami tymiánu a zakápněte ochuceným olejem.
PRIMA TIP: Fazolová kaše s pikantní omáčkou se báječně hodí na piknik nebo párty. Obojí můžete připravit až tři dny předem a uložit v uzavíratelné krabičce do lednice. Omáčku muhammara využijete i v sendviči, jako dip k zelenině, na salátu nebo ke grilovanému masu.