Josef Maršálek

Duhový dort Unicorn podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
16x

Duhové dorty a dezerty inspirované dětskými pohádkami s jednorožci jsou velmi oblíbené zvlášť na dětských oslavách. Často jsou velmi bohatě zdobené, v tomto případě se není třeba bát kýče, ale můžete zvolit i elegantnější podobu podle efektního receptu cukrářského mága Josefa Maršálka.

1 porce
90 minut
americká

Korpus

Přírodní barvy v pastě

Švýcarský máslový krém

Na promazání

„Tenhle šílený barevný americký trend ještě pořád neprosákl do mainstreamu. Výsledek? Uvidíme pastelově duhové kreace ve stále více cukrárnách. Dobrou zprávou je, že dnes je umíme vyrobit i ze 100% přírodních barviv. Spirulina se dostává na naše stoly!“Josef Maršálek, CakeShop Prague

Postup přípravy

  1. Vejce, žloutky, cukr, sůl, vyškrabanou vanilku a olej vyšlehejte do husté pěny. Nakonec zamíchejte mléko, směs mouky a prášku do pečiva. Hmotu rozdělte na tři části a obarvěte pastelově žlutou, růžovou a modrou.
  2. Formu o průměru 26 cm vymažte olejem a vyložte papírem. Doprostřed formy nalijte půlku žluté hmoty, na ni polovinu růžové a modré; postup zopakujte. Pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45–50 minut; zkuste špejlí, zda je korpus propečený.
  3. Nechte vychladnout a vyřízněte z formy, korpus dvakrát vodorovně prořízněte a promažte jahodovým džemem. Krém: Bílky, cukr, sůl a vanilková zrníčka nad parou nahřejte za stálého míchání dohorka. Odstavte a vyšlehejte do hustého sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného vychlazení a postupně zašlehejte máslo. Na plné otáčky vyšlehejte do nadýchaného lehkého krému.
  4. Jednu čtvrtinu použijte na naplnění rozkrojeného dortu, druhou čtvrtinou zamázněte povrch i strany a nechte krátce vychladit. Třetí čtvrtinu obarvěte na růžovou a tou dohladka zakryjte celý dort.
  5. Zbylý krém opět obarvěte pastelovými tóny žluté, modré a fialové. Do cukrářského sáčku dejte hvězdicovou trubičku a po lžičkách střídavě vložte různé barvy krému. Ozdobně nastříkejte hranu dortu malými a většími růžicemi.
  6. Vychlaďte, ale před podáváním nechte ideálně 30 minut v pokojové teplotě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty