Josef Maršálek

Duhový dort Unicorn podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
11x

Duhové dorty a dezerty inspirované dětskými pohádkami s jednorožci jsou velmi oblíbené zvlášť na dětských oslavách. Často jsou velmi bohatě zdobené, v tomto případě se není třeba bát kýče, ale můžete zvolit i elegantnější podobu podle efektního receptu cukrářského mága Josefa Maršálka.

1 porce
90 minut
americká

Korpus

  • vejce 6 ks
  • žloutky 4 ks
  • cukr krupice 250 g
  • hladká mouka 250 g
  • olej 100 g
  • voda 100 g
  • kypřicí prášek 12 g
  • vanilkový lusk 1/2 ks
  • himálajská sůl 1 g

Přírodní barvy v pastě

  • modrá
  • růžová
  • žlutá

Švýcarský máslový krém

  • velké bílky 4 ks
  • cukr krupice 240 g
  • máslo 250 g
  • vanilkový lusk 1/2 ks
  • himálajská sůl 2 g

Na promazání

  • jahodový džem 200 g

„Tenhle šílený barevný americký trend ještě pořád neprosákl do mainstreamu. Výsledek? Uvidíme pastelově duhové kreace ve stále více cukrárnách. Dobrou zprávou je, že dnes je umíme vyrobit i ze 100% přírodních barviv. Spirulina se dostává na naše stoly!“ Josef Maršálek, CakeShop Prague

Postup přípravy

  1. Vejce, žloutky, cukr, sůl, vyškrabanou vanilku a olej vyšlehejte do husté pěny. Nakonec zamíchejte mléko, směs mouky a prášku do pečiva. Hmotu rozdělte na tři části a obarvěte pastelově žlutou, růžovou a modrou.
  2. Formu o průměru 26 cm vymažte olejem a vyložte papírem. Doprostřed formy nalijte půlku žluté hmoty, na ni polovinu růžové a modré; postup zopakujte. Pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45–50 minut; zkuste špejlí, zda je korpus propečený.
  3. Nechte vychladnout a vyřízněte z formy, korpus dvakrát vodorovně prořízněte a promažte jahodovým džemem. Krém: Bílky, cukr, sůl a vanilková zrníčka nad parou nahřejte za stálého míchání dohorka. Odstavte a vyšlehejte do hustého sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného vychlazení a postupně zašlehejte máslo. Na plné otáčky vyšlehejte do nadýchaného lehkého krému.
  4. Jednu čtvrtinu použijte na naplnění rozkrojeného dortu, druhou čtvrtinou zamázněte povrch i strany a nechte krátce vychladit. Třetí čtvrtinu obarvěte na růžovou a tou dohladka zakryjte celý dort.
  5. Zbylý krém opět obarvěte pastelovými tóny žluté, modré a fialové. Do cukrářského sáčku dejte hvězdicovou trubičku a po lžičkách střídavě vložte různé barvy krému. Ozdobně nastříkejte hranu dortu malými a většími růžicemi.
  6. Vychlaďte, ale před podáváním nechte ideálně 30 minut v pokojové teplotě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty