Korpus
- hladká mouka 250 g
- holandské kakao 60 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 vrchovatá lžička
- jedlá soda 1 vrchovatá lžička
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 150 g
- vejce 2 ks
- rostlinný olej 120 ml
- podmáslí 250 ml
- silná horká káva (z 15 g mleté kávy nebo 2 lžiček instantní kávy) 250 ml
Krém
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- slaný karamel (podle receptu v linku výše) cca 150 ml
Dokončení
- slaný karamel (podle receptu v linku výše) cca 75 ml
Postup přípravy
- Troubu zapněte a nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a zapněte do obruče, boky nechte jen tak (těsto se přilepí na boky a drží lepší tvar než když se forma celá vymaže a vysype).
- V míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
- V druhé misce prošlehejte vajíčka s olejem, cukrem a podmáslím a přilijte k sypké směsi. Horkou kávu vlijte do těsta a důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 60 minut, propečenost zkoušejte špejlí – pokud vyjde z prostředka dortu suchá nebo s pár drobečky těsta, je upečeno.
- Korpus nechte asi 30 minut chladnout ve formě, pak objeďte boky nožem, odepněte obruč, obraťte spodkem nahoru, sejměte dno a pečicí papír a nechte vychladnout na mřížce.
- Krém: Mascarpone a smetana musí mít stejnou teplotu, ideálně být vychlazené přímo z lednice. Vložte je do mísy, šlehač zapněte na nižší otáčky a vše asi minutu míchejte.
- Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešlehejte moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).
- Snižte otáčky a přidávejte postupně slaný karamel (asi 150 ml), dokud nevznikne krém světle karamelové barvy, který dobře chutná, ale není přeslazený.
- Dokončení: Korpusu seřízněte případné vyboulení (to odložte stranou a na sestavení dortu nepoužijte) a pak ho 2 x prokrojte.
- Na servírovací tác naneste doprostřed asi lžíci krému a položte na ni spodní plát korpusu, na něj natřete lžíci slaného karamelu a naneste asi 1/3 krému. Položte druhý plát a postup opakujte.
- Přiklopte posledním plátem korpusu a celý dort i boky potřete slabou vrstvou krému a uhlaďte špachtlí nebo kartou. Dort dejte na 30 minut zachladit.
- Zbylý krém rozdělte na poloviny. První polovinu natřete na vršek a boky dortu a uhlaďte do čista. Dejte na 15 minut zachladit.
- Rozpusťte si asi 2–3 větší lžíce slaného karamelu a pomocí dávkovací tuby malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem polijte kraje dortu tak, že karamel necháte stékat i na boky.
- Opět dejte zachladit a zbytek krému vložte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a i tento krém nechte zchladit v lednici.
- Nakonec dort na krajích ozdobte. Já použila trezírovací špičku Wilton open star 8B, vytvořila bobeček krému směrem nahoru a od půlky jsem ho rozetřela menší špachtlí do boku. Na tento rozetřený krém jsem stříkla další bobek krému a postup opakovala.
- Dort nechte alespoň dvě hodiny v chladu proležet a podávejte.