Hledáte inspiraci na dortík, který je ten pravý k podzimnímu šálku dýňového latté? Věříme, že tento se slaným karamelem vám učaruje! :) Pokud doma slaný karamel nemáte, hned pod textem najdete link na celý postup hezky krok za krokem.
Troubu zapněte a nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a zapněte do obruče, boky nechte jen tak (těsto se přilepí na boky a drží lepší tvar než když se forma celá vymaže a vysype).
V míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
V druhé misce prošlehejte vajíčka s olejem, cukrem a podmáslím a přilijte k sypké směsi. Horkou kávu vlijte do těsta a důkladně promíchejte.
Těsto nalijte do připravené dortové formy a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 60 minut, propečenost zkoušejte špejlí – pokud vyjde z prostředka dortu suchá nebo s pár drobečky těsta, je upečeno.
Korpus nechte asi 30 minut chladnout ve formě, pak objeďte boky nožem, odepněte obruč, obraťte spodkem nahoru, sejměte dno a pečicí papír a nechte vychladnout na mřížce.
Krém: Mascarpone a smetana musí mít stejnou teplotu, ideálně být vychlazené přímo z lednice. Vložte je do mísy, šlehač zapněte na nižší otáčky a vše asi minutu míchejte.
Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešlehejte moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).
Snižte otáčky a přidávejte postupně slaný karamel (asi 150 ml), dokud nevznikne krém světle karamelové barvy, který dobře chutná, ale není přeslazený.
Dokončení: Korpusu seřízněte případné vyboulení (to odložte stranou a na sestavení dortu nepoužijte) a pak ho 2 x prokrojte.
Na servírovací tác naneste doprostřed asi lžíci krému a položte na ni spodní plát korpusu, na něj natřete lžíci slaného karamelu a naneste asi 1/3 krému. Položte druhý plát a postup opakujte.
Přiklopte posledním plátem korpusu a celý dort i boky potřete slabou vrstvou krému a uhlaďte špachtlí nebo kartou. Dort dejte na 30 minut zachladit.
Zbylý krém rozdělte na poloviny. První polovinu natřete na vršek a boky dortu a uhlaďte do čista. Dejte na 15 minut zachladit.
Rozpusťte si asi 2–3 větší lžíce slaného karamelu a pomocí dávkovací tuby malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem polijte kraje dortu tak, že karamel necháte stékat i na boky.
Opět dejte zachladit a zbytek krému vložte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a i tento krém nechte zchladit v lednici.
Nakonec dort na krajích ozdobte. Já použila trezírovací špičku Wilton open star 8B, vytvořila bobeček krému směrem nahoru a od půlky jsem ho rozetřela menší špachtlí do boku. Na tento rozetřený krém jsem stříkla další bobek krému a postup opakovala.
Dort nechte alespoň dvě hodiny v chladu proležet a podávejte.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.