Suroviny
- cukr krupice 200 g
- voda 100 ml
- sůl 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- smetana ke šlehání 125 ml
- máslo 90 g
Postup přípravy
- Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypte cukr a zalijte ho vodou, postavte na střední plamen a nechte zahřívat.
- Nemíchejte, čekejte, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten nechte bublat, jen občas můžete zlehka zakroužit hrncem.
- Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.
- Do karamelu vlijte po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemíchejte, hrozí opaření horkou párou.
- Když směs dobublá, můžete ji promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.
- Poté směs stáhněte z ohně a přidejte sůl a vanilkový extrakt, vše nechte rozpustit. Nakonec přidejte na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmíchejte.
- Směs přelijte do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujte v lednici.
- Před použitím můžete karamel nahřát, aby tekl, ale vždy jen tu část, kterou chcete použít, nezahřívejte celou skleničku.