Suroviny
- cukr krupice 200 g
- voda 100 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- smetana ke šlehání 125 ml
- máslo 90 g
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypte cukr a zalijte ho vodou, postavte na střední plamen a nechte zahřívat.
- Nemíchejte, čekejte, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten nechte bublat, jen občas můžete zlehka zakroužit hrncem.
- Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.
- Do karamelu vlijte po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemíchejte, hrozí opaření horkou párou.
- Když směs dobublá, můžete ji promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.
- Poté směs stáhněte z ohně a přidejte sůl a vanilkový extrakt, vše nechte rozpustit. Nakonec přidejte na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmíchejte.
- Směs přelijte do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujte v lednici.
- Před použitím můžete karamel nahřát, aby tekl, ale vždy jen tu část, kterou chcete použít, nezahřívejte celou skleničku.
Slaný karamel se báječně hodí třeba na lívance. Připravte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchané kynuté lívance – dokonalá víkendová snídaně