návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Slaný karamel

Hodnoceno: 11x
do 1 hodiny
Slaný karamel
Autor: Pradobroty.cz Slaný karamel
Hledáte recept na domácí slaný karamel? Je skvělým tipem pro jedlý dárek pod stromeček. A i když se to nezdá, Vánoce se blíží!

Suroviny

Postup

  1. Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypte cukr a zalijte ho vodou, postavte na střední plamen a nechte zahřívat.
  2. Nemíchejte, čekejte, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten nechte bublat, jen občas můžete zlehka zakroužit hrncem.
  3. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.
  4. Do karamelu vlijte po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemíchejte, hrozí opaření horkou párou.
  5. Když směs dobublá, můžete ji promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.
  6. Poté směs stáhněte z ohně a přidejte sůl a vanilkový extrakt, vše nechte rozpustit. Nakonec přidejte na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmíchejte.
  7. Směs přelijte do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujte v lednici.
  8. Před použitím můžete karamel nahřát, aby tekl, ale vždy jen tu část, kterou chcete použít, nezahřívejte celou skleničku.

Pradobroty
Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Související témata: Sladké