Cuketové špagety s avokádovým pestem od Cat & Cook
Zdroj: Cat & Cook
Cuketové špagety s avokádovým pestem od Cat & Cook
Zdroj:
Cat & Cook
Vyřadili jste z jídelníčku klasické špagety, ale nevíte, čím je nahradit? Skvělou variantou této italské klasiky jsou zeleninové, konkrétně z milované cukety. Můžete je připravit raw, ale také orestovat, jako v dnešním receptu. Cuketové špagety jsou zkrátka lahůdka, kterou musíte vyzkoušet.
Postup přípravy
-
Maso nakrájejte na menší kostičkyo neb proužky a naložte do oleje, soli a oregana. Ideální je nechat maso v lednici přes noc. Pokud nemáte čas, naložte maso jako první krok a nechte ho marinovat v pokojové teplotě. Čím vyšší teplota v místnosti, tím dříve do sebe maso vsákne všechny chutě a sůl.
-
Marinované maso před restováním nechte dojít alespoň 30 minut do pokojové teploty. Troubu zapněte na 200 °C (ideálně horký vzduch). Pánev rozehřejte nasucho a přidejte lžíci oleje.
-
Maso orestujte dozlatova a vyzkoušejte teplotu teploměrem (případně rozkrojte maso a uvidíte, zda je udělané, nebo ne). Pokud je teplota nižší než 70 °C / je syrové uvnitř, vložte ho do zapékací misky do trouby a pečte do 70 °C.
-
Nenechte maso péct déle, jinak bude úplně suché. V závislosti na velikosti kousků masa se může stát, že ho nemusíte dávat do trouby. V tom případně ho přendejte do mísy, přikryjte alobalem a nechte odpočívat na teplejším místě. Stejně tak učiňte, až maso vyndáte z trouby.
-
Pesto: Avokádo podélně kolem pecky prořízněte a rozdělte na dvě poloviny. Odstraňte pecku a avokádo lžící vyloupněte ze slupky.
-
Parmezán nastrouhejte najemno. Česnek oloupejte, bazalku otrhejte od stonků. Vše kromě bazalky společně rozmixujte (v sekáčku nebo tyčovým mixérem).
-
Až vše rozmělníte na pastu, teprve pak přimixujte bazalku. Dělá se to z toho důvodu, aby pesto zůstalo hezky zelené. Při mixování totiž vzniká teplo a bazalka by dlouhým mixováním mohla zešednout.
-
Ochutnejte a případně dochuťte citrónovou šťávou, česnekem nebo solí.
-
Špagety: Nudle nakrouhejte na spiralizéru nebo škrabkou. Sušená rajčata nakrájejte na proužky.
-
Pokud nemáte nějakou obří pánev, doporučuji nudle dělat na dvou pánvích nebo si je rozdělte na dvě části. Jde o to, aby se nudle orestovaly a nezačaly se kvůli velkému množství dusit.
-
Pánev zahřejte na středním ohni a poté do ní nalijte olej. Přidejte spiralizované cuketové nudle a řádně je osolte.
-
Nyní je potřeba, aby nudle pustily vodu – tím se prohloubí jejich chuť a zpevní se. Restujte je na vyšším plameni a po 5 minutách přidejte sušená rajčata.
-
Asi za 2 minuty přidejte špenát a přikryjte pánev. Špenát hezky zkřehne.
-
Po 2 minutách sundejte pánev a ochutnejte nudle. Pokud budou již hotové – což znamená, že nebudou chutnat syrově, můžete pánev stáhnout z ohně. Pokud ne, ještě pokračujte v restování.
-
Do pánve s nudlemi přidejte avokádové pesto a dobře promíchejte. Přimíchejte také maso a podávejte ozdobené parmezánem, piniovými oříšky a bazalkou.
Cuketové špagety s avokádovým pestem od Cat & Cook 2
Zdroj: Cat & Cook
Cuketové špagety s avokádovým pestem od Cat & Cook 2
Zdroj:
Cat & Cook