Cuketové špagety
- olivový olej 2 lžíce
- cuketa (mladá ) 800–1000 g
- rajčata (sušená ) 50 g
- baby špenát 4 hrsti
- piniové oříšky (na ozdobení)
- bazalka (na ozdobení)
- parmazán (na ozdobení)
Maso
- kuřecí prsa 400 g
- olivový olej 1 lžíce
- oregano 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sůl
Pesto
- avokádo (zralé ) 1 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- bazalka 2 velké hrsti
- piniové oříšky (nebo loupané mandle,kešu či kombinace) 50 g
- parmazán 60 g
- extra virgin olivový olej 2–3 lžíce
- mořská sůl 1–2 špetky
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na menší kostičkyo neb proužky a naložte do oleje, soli a oregana. Ideální je nechat maso v lednici přes noc. Pokud nemáte čas, naložte maso jako první krok a nechte ho marinovat v pokojové teplotě. Čím vyšší teplota v místnosti, tím dříve do sebe maso vsákne všechny chutě a sůl.
- Marinované maso před restováním nechte dojít alespoň 30 minut do pokojové teploty. Troubu zapněte na 200 °C (ideálně horký vzduch). Pánev rozehřejte nasucho a přidejte lžíci oleje.
- Maso orestujte dozlatova a vyzkoušejte teplotu teploměrem (případně rozkrojte maso a uvidíte, zda je udělané, nebo ne). Pokud je teplota nižší než 70 °C / je syrové uvnitř, vložte ho do zapékací misky do trouby a pečte do 70 °C.
- Nenechte maso péct déle, jinak bude úplně suché. V závislosti na velikosti kousků masa se může stát, že ho nemusíte dávat do trouby. V tom případně ho přendejte do mísy, přikryjte alobalem a nechte odpočívat na teplejším místě. Stejně tak učiňte, až maso vyndáte z trouby.
- Pesto: Avokádo podélně kolem pecky prořízněte a rozdělte na dvě poloviny. Odstraňte pecku a avokádo lžící vyloupněte ze slupky.
- Parmezán nastrouhejte najemno. Česnek oloupejte, bazalku otrhejte od stonků. Vše kromě bazalky společně rozmixujte (v sekáčku nebo tyčovým mixérem).
- Až vše rozmělníte na pastu, teprve pak přimixujte bazalku. Dělá se to z toho důvodu, aby pesto zůstalo hezky zelené. Při mixování totiž vzniká teplo a bazalka by dlouhým mixováním mohla zešednout.
- Ochutnejte a případně dochuťte citrónovou šťávou, česnekem nebo solí.
- Špagety: Nudle nakrouhejte na spiralizéru nebo škrabkou. Sušená rajčata nakrájejte na proužky.
- Pokud nemáte nějakou obří pánev, doporučuji nudle dělat na dvou pánvích nebo si je rozdělte na dvě části. Jde o to, aby se nudle orestovaly a nezačaly se kvůli velkému množství dusit.
- Pánev zahřejte na středním ohni a poté do ní nalijte olej. Přidejte spiralizované cuketové nudle a řádně je osolte.
- Nyní je potřeba, aby nudle pustily vodu – tím se prohloubí jejich chuť a zpevní se. Restujte je na vyšším plameni a po 5 minutách přidejte sušená rajčata.
- Asi za 2 minuty přidejte špenát a přikryjte pánev. Špenát hezky zkřehne.
- Po 2 minutách sundejte pánev a ochutnejte nudle. Pokud budou již hotové – což znamená, že nebudou chutnat syrově, můžete pánev stáhnout z ohně. Pokud ne, ještě pokračujte v restování.
- Do pánve s nudlemi přidejte avokádové pesto a dobře promíchejte. Přimíchejte také maso a podávejte ozdobené parmezánem, piniovými oříšky a bazalkou.
Cuketové špagety s avokádovým pestem od Cat & Cook 2 Zdroj: Cat & Cook