Lucie Dvořáková

Citronový koláč se sněhovou čepicí

Moje hodnocení
11x

Klasický francouzský koláč tarte au citron meringuée představuje lahodné spojení křupavého máslového korpusu s vláčným, sladkým, a přesto osvěžujícím citronovým krémem a zapečenou sněhovou čepicí. Svým elegantním vzhledem, výraznou citronovou vůní a lehkou chutí okouzlil lordy i na Britských ostrovech, kde postupem let zdomácněl. Britové zpravidla vynechávají zdobení sněhem, pokud dáváte přednost kyselejší chuti, udělejte to jako oni.

10 porcí
60 minut
francouzská

Těsto

Krém

Sníh

Postup přípravy

  1. Máslo utřete s oběma cukry dohladka, přidejte mandlovou mouku a vejce, krátce prošlehejte, přisypte mouku se solí a zlehka ji zapracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte ho zbytečně dlouho, aby nebylo po upečení tvrdé. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 4 hodiny, ale můžete ho v ní nechat i přes noc.
  2. Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice a nechte ho 15–20 minut odležet při pokojové teplotě. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o 2 cm větší než dno koláčové formy a vyválejte na něm těsto dokulata přesně na rozměr papíru. Pečicí papír i s těstem přesuňte do formy, uhlaďte, případné přesahující kousky odkrojte a propíchejte těsto na několika místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Formu s těstem uložte alespoň na 1 hodinu do chladu.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C a těsto v ní upečte dozlatova, trvá to zhruba 15–20 minut. Vytáhněte a nechte ve formě zchladnout.
  4. Krém připravte ve vodní lázni. V hrnci, na který se vejde žáruvzdorná mísa, uvařte 2 cm vody. Do ledové vody v mističce namočte želatinu. Ve vhodné míse na hrnec prošlehejte metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. Postavte ji na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, a šlehejte do zhoustnutí. Ihned odstavte.
  5. Želatinu vymačkejte a vmíchejte ji do krému. Nakrájejte do něj máslo, rozmíchejte dohladka a vlijte do upečeného korpusu. Nechte zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice zhruba na 4 hodiny.
  6. Sníh začněte šlehat v páře – bílky s cukrem dejte do žáruvzdorné mísy, postavte ji na hrnec s 2 cm vroucí vody tak, aby se nedotýkala dnem hladiny, zahřívejte a zároveň šlehejte metlou, až se cukr rozpustí a směs je hladká. Našlehané bílky přelijte do mísy a ušlehejte ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu pevný a lesklý sníh. Přesuňte ho do cukrářského sáčku s cukrářskou špičkou a stříkejte na vychlazený koláč drobné kytičky nebo špičky. Opalte je zlehka flambovací pistolí nebo koláč vložte na pár vteřin do trouby pod gril, ale pozor, sníh tmavne velmi rychle.

PRIMA TIP: Vanilkový cukr vyrobíte snadno tak, že vanilkový lusk (i zbavený dřeně) vložíte do cukru. Ovoní ho už během pár týdnů a lusk můžete používat opakovaně až dva roky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty