Cibulkový smetanový koláč
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Cibulkový smetanový koláč
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Dá se jíst teplý, studený i ohřívaný, samostatně i jako součást snídaňového stolu. Je nabitý sytivými přísadami, přesto lehký a elegantní. Taková snídaně u Tiffanyho…
Postup přípravy
-
Na těsto dejte mouku, cukr a sůl do mísy a nastrouhejte k nim máslo. Prsty propracujte, až vznikne směs podobná drobence. Příliš ji nezpracovávejte, těsto by bylo tuhé. Tyto přísady můžete také zpracovat v robotu krátkými pulzy opět na drobenku. Pak v míse spojte se 70 ml studené vody, kterou přidávejte po částech, až se začne drobenka spojovat do pevné koule. Zabalte ji do fólie a dejte do chladu na nejméně půl hodiny.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm lehce vymažte máslem. Těsto vyndejte z ledničky a nechte chvilku povolit. Na moukou poprášené ploše ho pak za častého obracení rozválejte na výšku zhruba 3 mm a vyložte jím připravenou formu. Okolo dna těsto dobře přitiskněte a přečnívající těsto odstraňte. Formu s těstem pak dejte na 5 až 10 minut do ledničky.
-
Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kus papíru na pečení a vsypte suché fazole. Vložte do trouby a korpus předpékejte 15 až 20 minut. Opatrně vyjměte papír s fazolemi a korpus vraťte ještě na asi 5 minut do trouby, až získá rovnoměrnou světle zlatou barvu.
-
Na náplň nakrájejte sýr na plátky, cibulku očistěte a rozkrájejte na malé kousky. Mandlové lupínky nasucho opražte. Smetanu, vejce a žloutky promíchejte v míse se špetkou soli a pepře.
-
Dno korpusu potřete hořčicí, poklaďte plátky sýra a posypte cibulkami a mandlovými lupínky. Pak vlijte smetanovou náplň. Teplotu trouby snižte na 170 °C, vložte koláč a pečte ho ještě 30 až 35 minut, až bude zlatohnědý a náplň se usadí.
Náš tip: Báječné recepty na quiche a slané koláče