Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Karolína Kamberská
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Čevapčiči s domácím ajvarem podle Karolíny Kamberské

Čevapčiči s domácím ajvarem

Čevapčiči s domácím ajvarem

  • Zavřít
Čevapčiči s domácím ajvarem

Čevapčiči s domácím ajvarem

Moje hodnocení
21x

Čevapčiči jsou šťavnaté válečky z mletého masa, které jsou typické pro balkánskou kuchyni. Vyzkoušejte recept podle Karolíny Kamberské, která navíc přidává inávod na domácí ajvar, který se k čevapčiči báječně hodí.

4 porce
120 minut
balkánská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • mleté maso (v poměru 3:1 hovězí a vepřové plece) 1,2 kg
  • sůl
  • čubrica 1–2 lžičky
  • minerální voda 50–100 ml
  • jedlá soda 1 lžička
  • rostlinný olej
  • cibule 1 ks
  • chléb 4 ks
  • saláty
  • ajvar
  • čerstvě namletý pepř

Smetanový dip

  • smetanový sýr 125 g
  • máslo 50 g
  • feta 60 g
  • smetana ke šlehání 50 ml
  • zakysaná smetana 1 a 1/2 lžíce
  • sůl

Domácí ajvar

  • paprika 3 kg
  • olej 100 ml
  • sůl
  • feferonky (nebo kajenský pepř podle chuti)

Např. klasické sarajevské čevapčiči obsahuje 3 díly telecího masa a 1 díl jehněčího nebo skopového, jinde připravují čevapčiči jen z různých částí hovězího masa, konkrétně z hovězí plece a hovězího krku v poměru 1:1, jinde zase ze zadního hovězího (telecího), vepřové plece a jehněčího v poměru 3:2:1. Připravte je tedy z toho, co máte rádi, zásadou je, aby bylo maso kvalitní, čerstvé a žádné zbytky a flaksy. Chorvaté ho tvarují kovovou trubičkou a pak grilují.

Připravte čevapčiči s domácím ajvarem podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Smíchejte 2–3krát semleté maso se solí a čubricou. Přidejte trošku minerální vody a sodu. Dobře promíchejte a mísu zakryjte. Nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout a pak vytvarujte malé podlouhlé válečky v dlaních nebo nastříkejte z pytlíku.
  2. Rozpalte grilovací pánev, troubu nebo gril, lehce ho potřete olejem a grilujte nebo upečte v troubě nebo na pánvi s minimem oleje. Podávejte v rozkrojeném balkánském chlebu. Můžete ho předem prohřát na grilu přímo na čevapčiči řeznou stranou položenou na maso, nebo ho podávejte s pita chlebem. Posypte troškou cibule a doplňte ajvarem a kajmakem.
  3. Smetanový dip: Všechny suroviny na smetanový dip, který nám doma bude suplovat tradiční balkánský kajmak, vložte do mísy mixeru a rozmixujte ponorným mixérem. Ochutnejte, případně dochuťte solí a odložte přikryté v chladu.
  4. Domácí ajvar: Na ajvar omyjte papriky, rozložte je na mřížku nebo plechy a pečte 200–220 °C, dokud se na slupce neudělají černé puchýřky (nejlepší jsou opečené na grilu). Když je slupka tmavě hnědá přendejte papriky do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a klidně uložte v cedníku do druhého dne, aby z nich vykapala ještě voda.
  5. Oloupané papriky prolisujte lisem na brambory nebo umelte v mlýnku na maso. Vše přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny a stále míchejte. Hotovo je, až když se směs spojí a vznikne kompaktní pasta a na dně zůstává stopa po vařečce. Hrnec odstavte a po mírném zchladnutí přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit. Uzavřete víčky nebo celofánem a uložte v chladu.
  6. PRIMA TIP: Papriky klidně propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno, pokud vás láká mixér, zapomeňte na to, nemixujte je na kaši, to ajvaru nesvědčí. Paprikám naopak svědčí, jsou-li upečené den předem a vykapané. Pokud ho chcete skladovat déle, zavařte ho klasicky nebo půl hodiny v troubě při 110 °C.

Vyzkoušejte také čevabi a pljeskavicu podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi

Pečené čevabčiči s bramborami z jednoho pekáče podle Pepy Nemravy – ideální chalupářské jídlo Maso

Pečené čevabčiči s bramborami z jednoho pekáče podle Pepy Nemravy – ideální chalupářské jídlo

8
Čevabčiči pečené v troubě s bramborem na bouchačku – jednoduchý recept krok za krokem Recepty

Čevabčiči pečené v troubě s bramborem na bouchačku – jednoduchý recept krok za krokem

15
Čevabčiči pečené v troubě s domácím paprikovým ajvarem Recepty

Čevabčiči pečené v troubě s domácím paprikovým ajvarem

33
Čevabčiči s domácím ajvarem Recepty

Čevabčiči s domácím ajvarem

37

Karolína Kamberská

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Karolína Kamberská mleté maso čevabčiči ajvar

Návrhy pro vás

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu Těstoviny

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři


Přečtěte si také

Novinky
Podzim bez nachlazení? Fermentované kimchi může pomoci imunitě i střevům

Podzim bez nachlazení? Fermentované kimchi může pomoci imunitě i střevům

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Prostřeno!
Prostřeno: Zapečený lilek se sýrem

Prostřeno: Zapečený lilek se sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Cheesecake do skleničky podle Tomáše

Prostřeno: Cheesecake do skleničky podle Tomáše

Prostřeno!
Prostřeno: Cuketová polévka s kari podle Tomáše

Prostřeno: Cuketová polévka s kari podle Tomáše

Prostřeno!
Prostřeno: Kuře na zázvoru se slaninou a rýží

Prostřeno: Kuře na zázvoru se slaninou a rýží

Těstoviny
Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Maso
Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Maso
Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Bartůšek: Povolenky nás zničí, život zdraží všem. Domácnosti na nich vydělají, tvrdí Vislous Evropa musí být soběstačnější a nezávislejší. Ruská invaze je budíček, říká viceprezident EIB Tragická přestřelka v USA: Tři policisté zemřeli, dva bojují o život. Jeli k domácímu násilí

prima-zeny

V roli hradního pána si Kotek ukořistil srdce nejen soutěžících. Plakát si chce pověsit i Farna Petra Švancaru si diváci zamilovali. V seriálu ho čeká nová životní etapa Jednou si lehnu a už nevstanu, říká Sedláčková, čím ji inspirovala Jiřina Bohdalová

prima-zoom

Z čeho je Pumpkin Spice Latte? Víc než 1000 vraků lodí v poušti? Odhalte záhadu smrtícího Pobřeží koster Největší savec, který kdy chodil po Zemi, byl velký jako šest slonů. Podívejte se, jak vypadal

prima-fresh

Podzim bez nachlazení? Fermentované kimchi může pomoci imunitě i střevům Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

prima-cool

O čem bude Ledové království 3? První fotky z nejočekávanější hororové komedie roku. Jacka Blacka čeká zábavný teror v džungli Kdo si zahraje Kratose v seriálu God of War? Mezi 10 kandidáty jsou i Superman a Aquaman

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jeřabiny prospívají kloubům a fungují proti stresu. Které jsou jedlé? Kde našel Robert Redford svůj vysněný domov? Herec si zamiloval Utah Kočky se naučily mňoukat tak, aby to připomínalo dětský pláč

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.