Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Karolína Kamberská
Pin it

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Čevapčiči s domácím ajvarem podle Karolíny Kamberské

Čevapčiči s domácím ajvarem

Čevapčiči s domácím ajvarem

  • Zavřít
Čevapčiči s domácím ajvarem

Čevapčiči s domácím ajvarem

Moje hodnocení
24x

Čevapčiči jsou šťavnaté válečky z mletého masa, které jsou typické pro balkánskou kuchyni. Vyzkoušejte recept podle Karolíny Kamberské, která navíc přidává inávod na domácí ajvar, který se k čevapčiči báječně hodí.

4 porce
120 minut
balkánská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • mleté maso (v poměru 3:1 hovězí a vepřové plece) 1,2 kg
  • sůl
  • čubrica 1–2 lžičky
  • minerální voda 50–100 ml
  • jedlá soda 1 lžička
  • rostlinný olej
  • cibule 1 ks
  • chléb 4 ks
  • saláty
  • ajvar
  • čerstvě namletý pepř

Smetanový dip

  • smetanový sýr 125 g
  • máslo 50 g
  • feta 60 g
  • smetana ke šlehání 50 ml
  • zakysaná smetana 1 a 1/2 lžíce
  • sůl

Domácí ajvar

  • paprika 3 kg
  • olej 100 ml
  • sůl
  • feferonky (nebo kajenský pepř podle chuti)

Např. klasické sarajevské čevapčiči obsahuje 3 díly telecího masa a 1 díl jehněčího nebo skopového, jinde připravují čevapčiči jen z různých částí hovězího masa, konkrétně z hovězí plece a hovězího krku v poměru 1:1, jinde zase ze zadního hovězího (telecího), vepřové plece a jehněčího v poměru 3:2:1. Připravte je tedy z toho, co máte rádi, zásadou je, aby bylo maso kvalitní, čerstvé a žádné zbytky a flaksy. Chorvaté ho tvarují kovovou trubičkou a pak grilují.

Připravte čevapčiči s domácím ajvarem podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Smíchejte 2–3krát semleté maso se solí a čubricou. Přidejte trošku minerální vody a sodu. Dobře promíchejte a mísu zakryjte. Nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout a pak vytvarujte malé podlouhlé válečky v dlaních nebo nastříkejte z pytlíku.
  2. Rozpalte grilovací pánev, troubu nebo gril, lehce ho potřete olejem a grilujte nebo upečte v troubě nebo na pánvi s minimem oleje. Podávejte v rozkrojeném balkánském chlebu. Můžete ho předem prohřát na grilu přímo na čevapčiči řeznou stranou položenou na maso, nebo ho podávejte s pita chlebem. Posypte troškou cibule a doplňte ajvarem a kajmakem.
  3. Smetanový dip: Všechny suroviny na smetanový dip, který nám doma bude suplovat tradiční balkánský kajmak, vložte do mísy mixeru a rozmixujte ponorným mixérem. Ochutnejte, případně dochuťte solí a odložte přikryté v chladu.
  4. Domácí ajvar: Na ajvar omyjte papriky, rozložte je na mřížku nebo plechy a pečte 200–220 °C, dokud se na slupce neudělají černé puchýřky (nejlepší jsou opečené na grilu). Když je slupka tmavě hnědá přendejte papriky do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a klidně uložte v cedníku do druhého dne, aby z nich vykapala ještě voda.
  5. Oloupané papriky prolisujte lisem na brambory nebo umelte v mlýnku na maso. Vše přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny a stále míchejte. Hotovo je, až když se směs spojí a vznikne kompaktní pasta a na dně zůstává stopa po vařečce. Hrnec odstavte a po mírném zchladnutí přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit. Uzavřete víčky nebo celofánem a uložte v chladu.
  6. PRIMA TIP: Papriky klidně propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno, pokud vás láká mixér, zapomeňte na to, nemixujte je na kaši, to ajvaru nesvědčí. Paprikám naopak svědčí, jsou-li upečené den předem a vykapané. Pokud ho chcete skladovat déle, zavařte ho klasicky nebo půl hodiny v troubě při 110 °C.

Vyzkoušejte také čevabi a pljeskavicu podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi

Pečené čevabčiči s bramborami z jednoho pekáče podle Pepy Nemravy – ideální chalupářské jídlo Maso

Pečené čevabčiči s bramborami z jednoho pekáče podle Pepy Nemravy – ideální chalupářské jídlo

8
Čevabčiči pečené v troubě s bramborem na bouchačku – jednoduchý recept krok za krokem Recepty

Čevabčiči pečené v troubě s bramborem na bouchačku – jednoduchý recept krok za krokem

16
Čevabčiči pečené v troubě s domácím paprikovým ajvarem Recepty

Čevabčiči pečené v troubě s domácím paprikovým ajvarem

36
Čevabčiči s domácím ajvarem Recepty

Čevabčiči s domácím ajvarem

40

Karolína Kamberská

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Karolína Kamberská mleté maso čevabčiči ajvar

Návrhy pro vás

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Sladké

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni Maso

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Sladké

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu Maso

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti


Přečtěte si také

Sladké
Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Prostřeno!
Prostřeno: Kachní paštika z konfitu s opečeným toastem a ostružinovým rozvarem

Prostřeno: Kachní paštika z konfitu s opečeným toastem a ostružinovým rozvarem

Prostřeno!
Prostřeno: Kulajda s vejcem vzor 75

Prostřeno: Kulajda s vejcem vzor 75

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborový knedlík plněný kachním konfitem, fialové zelí a pečená cibulka

Prostřeno: Bramborový knedlík plněný kachním konfitem, fialové zelí a pečená cibulka

Prostřeno!
Prostřeno: Kynuté buchty s domácí vanilkovou zmrzlinou a karamelovo-rumovým rozvarem s rozinkami

Prostřeno: Kynuté buchty s domácí vanilkovou zmrzlinou a karamelovo-rumovým rozvarem s rozinkami

Novinky
Mixér: známý podnik po rekonstrukci, rostlinná jídla v nemocnici Motol nebo nová menu i restaurace

Mixér: známý podnik po rekonstrukci, rostlinná jídla v nemocnici Motol nebo nová menu i restaurace

Maso
Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Soutěžící
Ondřej Tomiška by výhru investoval do cateringového podnikání

Ondřej Tomiška by výhru investoval do cateringového podnikání

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Sladké

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Maso
Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu Maso

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Hřib ostře o Babišovi: Starý estébák se chce pomstít Pirátům. Měl by potlačit ego Ukrajinské dilema: Kyjev s Evropou nemohou Trumpův mírový plán odmítnout, čeká se hra o čas Stop přeplácení elektřiny: Češi přicházejí i o 6 tisíc korun ročně. Jak zjistit férovou cenu?

prima-zeny

Milan Horn byl poradcem při natáčení Nočního operatéra. Medvídky jsem kuchal už od dětství, říká Okurkový sen Vojty Kotka se rozplynul. Kyselé nerostou, poučila ho s úsměvem jeho Radana Miss Zedníková čelí v show dotazům na tajného kluka, Prachař plánuje vlasy z Turecka

prima-zoom

VIDEO: Vlci používají lidské nástroje Dívka, která se narodila v podstatě bez mozku, měla rychle zemřít. Srdceryvný příběh však pokračuje i po 20 letech Jak vyhrát kámen, nůžky, papír? Návod od profesionálních hráčů vás učiní neporazitelnými

prima-fresh

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Mixér: známý podnik po rekonstrukci, rostlinná jídla v nemocnici Motol nebo nová menu i restaurace Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

prima-cool

Nové Hunger Games mají první trailer Jak vznikala nádherná hudba z Kingdom Come? Skladatel Valta u ní strávil celou dekádu svého života Skutečné finále Přátel bylo 20 let v trezoru. Ztracených 8 dílů Joeyho je konečně online

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční dárky pro děti: Jak najít ten pravý pro batole i teenagera? Vanilka, skořice, zázvor: Jak vánoční koření prospívá zdraví? Adventní věnec ze šišek vydrží v dobré kondici i v paneláku

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.