Čevabčiči
- mleté hovězí maso (ideálně bio) 500 g
- mleté vepřové maso (ideálně bio) 500 g
- červená cibule (větší ) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Ajvar
- červená paprika (velké ) 6 ks
- citron
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čevabčiči: Do velké mísy vložte mleté hovězí a vepřové maso. Pro úžasnou chuť čevabčiči doporučujeme použít opravdu kvalitní maso a umlít si ho doma. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte, aby se vytvořila dokonalá směs na čevabčiči.
- Ze směsi vytvořte větší šišky, po upečení se jejich velikost totiž zmenší. Šišky vložte na plech s pečicícm papírem, dejte do vyhřáté trouby a pečte je na 200 °C 60 minut.
- Ajvar: Papriky důkladně umyjte a vložte na plech a pečte v troubě na 190 °C 60 minut. Po jejich upečení je vložte na 30 minut do igelitového sáčku a zavažte ho. V sáčku se papriky zapaří a půjdou dobře oloupat.
- Oloupané papriky zbavené stonku a semínek dejte do kastrolu, přidejte olej, sůl, pepř a šťávu z 1/2 citronu. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a pak přiveďte k varu a vařte přikryté na mírném ohni 20 minut.
- V ajvaru namáčejte kousky čevabčiči. Výborné jsou s čerstvým chlebem a listovým salátem.
MORA spustila na svém webu a Facebooku projekt s názvem „Spolu to zvládneme, jako již 195 let“. Každý den tak přináší osvědčený recept na chutné, rychlé a levné jídlo. A také třeba tipy na domácí cvičení od ambasadorek značky MORA Hanky Kynychové a Kateřiny Neumannové a mnoho dalších rad a triků, jak zvládnout každodenní život i novou situaci. Nebudou chybět ani oblíbené soutěže o hodnotné ceny – třeba aktuální soutěž o nejlepší rodinný recept, v níž ti nejlepší vyhrají malé kuchyňské spotřebiče!
Čevabčiči pečené v troubě s domácím paprikovým ajvarem Zdroj: archiv MORA